„Karmina Burana“ i "Kvin" na obali mora: Stefan Milenković nastupa na festivalu Grad teatar u Budvi

23.07.2021

14:01 >> 14:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznati violinista sviraće u pratnji kamernog orkestra Kamerata Novi Sad

„Karmina Burana“ i "Kvin" na obali mora: Stefan Milenković nastupa na festivalu Grad teatar u Budvi
Copyright Stefan Milenković Promo/Borislav Zdrinja/Zipa Photo/ATA Images

Večeras, sa početkom u 21 sat, na sceni između crkava, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Na programu je koncert koji će održati violinista Stefan Milenković sa kamernim orkestrom „Kamerata Novi Sad“.

Srpski Umetnik veka, Najhumanija ličnost godine i Ličnost-brend godine, violinista Stefan Milenković, ima plodnu karijeru kao međunarodno priznati solista i recitalista, sa izvanrednom produktivnom dugovečnošću, profesionalnošću i kreativnošću.

Stefan Milenković Promo/Borislav Zdrinja/Zipa Photo/ATAImages

Milenković je karijeru započeo još kao dečak. Nastupio je za predsednika Amerike, Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu sa 10 godina. Sledeće godine svirao je za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 je održao svoj hiljaditi koncert u Montereju u Meksiku.

Čvrsto posvećen pedagoškom radu, Milenković je predavao u saradnji sa Isakom Perlmanom na Džulijardu u Njujorku, pre nego što je prihvatio svoju trenutnu poziciju vanrednog profesora violine na Univerzitetu u Ilinoisu u ,,Urbana-Champaign”. Milenković je i dalje najmlađi diplomirani umetnik Muzičke akademije u Beogradu, magistarske studije završava sa 19 godina, a na pomenutom Džulijardu završio je i program strukovnih studija kod gospođe Doroti De Lej. Milenković svira violinu “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

Stefan Milenković / Promo / Banja Luka Fest

O “Karmini Burani”, koju je oduvek hteo da svira, Milenković kaže:

– Ja sam sada uveren da se mi na sceni, prigrlivši ovo monumentalno delo, vraćamo prvobitnoj, intimnoj i neposrednoj verziji originalne forme ovih pesama koje su u srednjem veku svirale, recitovale i pevale male grupe golijarda punih poleta, satire i bunta, ali pre svega ljubavi i neugasive želje da se živi – ističe Milenković.

Stefan Milenković
Antonio Ahel/ATAImages

,,Kamerata Novi Sad” je profesionalni kamerni orkestar nastao u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu 1988. godine. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari akademije – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. „Kamerata“ je od svog osnivanja do 1999. godine delovala pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge i nastupala u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam), učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad teatar Budva,…). Ostvarila je i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka.

Stefan Milenković Ata Images/Antonio Ahel

Na svom repertoaru „Kamerata“ je uvek imala dela domaćih kompozitora.

„Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i samoj muzici, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o „Kamerati“ naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, dok je Roman Simović, koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, rekao: „Ovo je najbolji orkestar u Srbiji“. Ujedno, nastupaju i sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

Pročitajte još

Na repertoaru večerašnjeg koncerta naći će se Orfova “Karmina Burana”, kao i kompozicije Sindinga, Geršvina, Pjacole i grupe Kvin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike