Najusamljenija knjiga ovog jezika: Potresni roman o opsadi Sarajeva i bolnim uspomenama

24.07.2021

15:35 >> 15:59

0

Autor: Dejan Ćirić

Autor u ovom delu slavi ljubav, partnersku i roditeljsku, ispituje krhkost tela i ljudskog života, govori i o tome koliko starost i bolest utiču na um, kao i

Najusamljenija knjiga ovog jezika: Potresni roman o opsadi Sarajeva i bolnim uspomenama
Copyright Promo/Laguna

Jedan od najpoznatijih i najcenjenijih pisaca sa eks-Јu prostora Semezdin Mehmedinović u Laguni će objaviti novo izdanje svog nagrađivanog romana „Me’med, crvena bandana i pahuljica“. Reč je o bolno potresnoj priči o muškarcu, ženi i detetu, o emigrantskom iskustvu usamljenosti i suočavanju čoveka sa (trampovskom/antimigrantskom) Amerikom, koji se sedamdesetih i osamdesetih godina u Jugoslaviji formirao kroz američku kulturu.

Kada pacijent sa akutnim infarktom odgovori lekaru Amerikancu kako mu je ime, dogovoriće se da ga radi lakšeg obraćanja tokom lekarske procedure zovu „Me’med“. Iako je pre infarkta već petnaestak godina živeo u SAD, nerazumljivost njegovog imena Semezdin Mehmedinović tek je sada postala važna, gotovo sudbinska tema.

Promo/Laguna

Nakon infarkta pacijent želi da prestane da pije lek čiji su neželjeni efekti problemi s pamćenjem. Lekaru je, međutim, važno srce i ne shvata u čemu je problem s uspomenom ili dve. Vozeći se američkom pustinjom sa sinom Harunom, koji se bavi snimanjem noćnog neba, otac stalno osluškuje šta će reći o ratu, kako će se sećati opsade Sarajeva. Ne može sebi da oprosti što je sina, tada još dečaka, držao u Sarajevu tokom celog rata. Kada ih zaustavi policija, Harun insistira da on odgovara na pitanja jer mu se manje čuje strani naglasak.

Pripovedačeva žena Sanja posle moždanog udara ne zna ni koji je datum, godina, ni gde se nalazi. Išla bi na Čengić Vilu, ali je u Vašingtonu nema. U svakodnevnim pokušajima oživljavanja uspomena na Sarajevo, na vreme kada su se upoznali, na osamdesete i na rat, Semezdin i Sanja se na kraju nađu usred zaglušujuće samoće.

Autor u knjizi „Me’med, crvena bandana i pahuljica“ slavi ljubav, partnersku i roditeljsku, ispituje krhkost tela i ljudskog života, govori i o tome koliko starost i bolest utiču na um, kao i o bolnim pukotinama zaborava.

Pročitajte još

– Knjiga s kojom počinje i završava jedna povijest književnosti. Najusamljenija knjiga ovoga jezika o muškarcu, dječaku i ženi – rekao je Miljenko Jergović povodom Mehmedinovićeve knjige koja je nagrađena dvema najvećim regionalnim nagradama – „Mirko Kovač“ i „Meša Selimović“.

Roman se od danas nalazi u prodaji u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike