Skandalozna scena sa figuricom Device Marije: Verhoven optužen za bogohuljenje zbog filma „Benedeta“

24.07.2021

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj reditelj dugo godina izaziva bes feministkinja, a sada je posebno na udaru zbog eksplicitnih scena seksa dve žene i to kaluđerice

Skandalozna scena sa figuricom Device Marije: Verhoven optužen za bogohuljenje zbog filma „Benedeta“
Copyright Viržin Efira i Pol Verhoven na snimanju filma "Benedeta"/Profimedia

Pre mnogo godina, tačnije 1992, holandski reditelj Pol Verhoven izazvao je pravu oluju komentara na filmskom festivalu u Kanu i to sa filmom “Niske strasti” zbog provokativnih scena u kojima glumi Šeron Stoun. Sada je situacija ista, ali zbog filma “Benedeta” koji je na nedavno završenom 74. izdanju prestižnog festivala bio u trci za najbolji film.

Ovaj reditelj dugo godina izaziva bes feministkinja, a sada je posebno na udaru zbog eksplicitnih scena seksa dve žene i to kaluđerice. Kako kažu kritičari, ovo je ništa drugo nego bogohuljenje. Najveći šok izazvale su scene u kojima kaluđerice koriste statuu Device Marije kao seksualnu igračku, što su kritičari ocenili kao “besplatno skrnavljenje”. Drugi su naveli da Verhoven predstavlja “generalno bogohulni, ili možda samo humanistički stav prema dogmama Katoličke crkve”, a Varajeti je sugerisao da je reditelj verovatno odlučio da ispriča priču o Benedeti i njenoj ljubavnici Bartolomeji zbog njenog korišćenja verskih predmeta u seksualne svrhe, i da bi ga “mnogo manje zanimala priča Benedet Karlini da njeni izrazi u spavaćoj sobi nisu toliko kontroverzni”.

Viržin Efira, film “Benedeta”/Profimedia

Verhoven smatra da nema čega da se stidi i da film realno pokazuje samo – običan život.

Zbog priče o dve monahinje u udaljenom italijanskom manastiru koje su u seksualnoj vezi ovo ostvarenje je otvorilo Pandorinu kutiju u Kanu sa žestokim raspravama, debatama i argumentima. Verhoven je snažno podržao svoj film na konferenciji za štampu koja je usledila nakon projekcije „Benedete“. Oštro je kritikovao „novi puritanizam“ koji je zahvatio bioskop, čak je išao do te mere da je rekao da kritičari „ne žele da gledaju na stvarnost života“.

Iako su mnogi kritičari podržali film, a britanski The Guardian pisao da će “reditelj morati da ide da se ispoveda zbog filma, ali da će morati da mrmlja od stida”, BBC ga je proglasio „žarkim istraživanjem vere i organizovane religije“, pošto mu je dao ocenu od pet zvezdica.

– Zapravo ne razumem kako zaista možete da budete bogohulni kada opisujete nešto što se zaista dogodilo, čak i ako je to bilo 1625. godine – rekao je Verhoven (82), tokom konferencije za štampu u Kanu.

– Sve u filmu se, uglavnom, desilo. Nešto malo smo promenili, ali zašto biste govorili o bogohuljenju zbog nečega što se dogodilo pre skoro 400 godina? Mislim da to nije u redu – dodao je reditelj.

Pročitajte još

Verhoven je “Benedetu” zasnovao na knjizi Džudit Si Braun “Neskromna dela – život lezbejske opatice u renesansnoj Italiji”, a glavne uloge poverio legendarnoj Šarloti Rempling, Lambertu Vilsonu i Viržin Efiri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike