Filmovi savršeni za Uskršnje praznike: Od istorijskog epa do crtanog filma (VIDEO)

05.05.2024

17:00

0

Ovi dani su prava prilika da se podsetimo vanvremenskih ostvarenja

Filmovi savršeni za Uskršnje praznike: Od istorijskog epa do crtanog filma (VIDEO)
Copyright Profimedia

Uskršnji praznici su prava prilika da se podsetimo vanremenskih filmova koji se bave Isusom Hristom, njegovim životom ali i odnosom čoveka prema Bogu.

Profimedia
 

Evo nekoliko filmova koji se bave ovim temama:

„Nebesko kraljevstvo“

Film “Nebesko kraljevstvo” ( Kingdom of Heaven) je epski istorijski dramski film iz 2005. godine, režisera Ridlija Skota.

Radnja filma je smeštena u 12. vek u vreme krstaša i krstaških ratova. Glavni junak je Balijan od Ibeline, koji se bori protiv arapskog vojskovođe Saladina u opsadi Jerusalima. Radnja filma je delimično zasnovana na poznatim istorijskim činjenicama, a delimično na fikciji.

"Božji sin"

Film "Božji sin" (Son of God) iako ga je prigrlilo na hiljade sledbenika i toplo ga dočekuju tamo gde dođe, Isus Hrist se suočava s onima koji ga kritikuju i izokreću njegove reči, kako bi se činilo da on deluje protiv njihove vere.

Oni se brinu da je dobio preveliku moć i prisiljavaju Rimljane da ga pronađu i uhvate. Jedan od njegovih učenika, Juda, vodi ih ravno do Isusa. Na pitanje je li on Sin Božji, Isus to priznaje i biva optužen za bogohuljenje.

“Greben spasa”

Film "Greben spasa" (Hacksaw Ridge) američki je biografsko ratni film iz 2016. godine u režiji Mela Gibsona. Scenario potpisuju Endru Najt i Robert Šenkan na osnovu dokumentarnog filma "Prigovor savesti" iz 2004. godine.

Film se fokusira na iskustva iz Drugog svetskog rata Dezmonda Dosa, američkog pacifističkog borbenog medicinara koji je, kao hrišćanin adventističke crkve, odbio da nosi ili koristi oružje ili vatreno oružje bilo koje vrste. Dos je postao prvi prigovarač savesti koji je odlikovan Medaljom časti, za službu iznad i izvan poziva na dužnost tokom bitke za Okinavu.

 

“Stradanje Isusovo”

Film “Stradanje Isusovo” („The Passion of the Christ“) govori o poslednjih 12 sati života Isusa Hrista, koji je Mel Gibson pripremao gotovo 12 godina.

Delom zasnovan na Jevanđeljima po Mateju, Marku, Luki i Ivanu, a delom na viđenjima dvaju časnih sestara mističarki, sv. Ane Katerine Emerih i Marije iz Agreda, film je vizuelno šokantni prikaz najdramatičnijih trenutaka Isusovog ovozemaljskog života.

"Mogu samo zamisliti"

Film "Mogu samo zamisliti"  (I Can Only Imagine) je inspirativna i nepoznata istinita priča, koja mnogima donosi poslednju nadu i snagu istinskog opraštanja.

Pesma „Mercy Me“ jedna je od najpoznatijih hrišćanskih pesama na svetu, ali malo ljudi zna neverovatnu istinitu priču iza nje. Film govori o životu muzičara Barta Milarda i oslikava Bartov duhovni put kroz detinjstvo uz nasilnog oca, do muzičkog neba i konačnog oproštaja.

„Zec Petar“

Animirano-igrani film "Zec Petar" („Peter Rabbit“) priča nikad pre ispričanu priču o Zecu Petru koja počinje tako što Petar i njegova cela porodica preuzmu farmu starog gospodina Gregora i počnu da je uništavaju, bacajući voće i povrće na sve strane i praveći nered.

Tvrdoglavi i nestašni zec Petar izaziva haos u kući i bašti razdražljivog gospodina Gregora. Međutim, njihovo rivalstvo se još više produbljuje kad se obojica zaljube u novu komšinicu Bi, koja obožava životinje.

“Priča o Bogu sa Morganom Frimenom”

“Priča o Bogu sa Morganom Frimenom” („The Story of God with Morgan Freeman“ ) u želji da istraži mnogobrojne svetske religije, filmski narator i glumac Morgan Friman upustio se u snimanje nezaboravne mini dokumentarne serije iz  2016. godine.

Morgan Frima proučava zašto mnogi vernici žude videti Boga u ljudskom liku i zašto im to učvršćuje veru.

“Come Sunday”

Film “Come Sunday” je jedan od najpopularnijih Netfliksovih filmova.

Govori o životu američkog hrišćanskog ministra Karltona Pearsona, koji, kako se u filmu navodi, zbog neočekivanih promena u stavovima gubi veliki deo onoga što mu je u životu nekada bilo važno.

"Noje"

"Noje" ("Noah") je američki epski, biblijom inspirisani film iz 2014. koji je režirao Daren Aronofski.  Glavnu ulogu u filmu tumači Rasel Krou kao Noje, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Dženifer Koneli, Rej Vinston, Ema Votson, Logan Lerman, Entoni Hopkins i Daglas But.

U svetu opustošenom ljudskim gresima, Noje je dobio božansku misiju. Posle dva sna u kojima je video dolazak zastrašujuće poplave koja će uništiti sav život na Zemlji, napravio je barku kako bi spasio svet.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike