"Pod zvezdama Pariza": Emotivnom dramom zatvoren Festival francuskog filma

26.07.2021

07:47

0

U okviru pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije : Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i platformi MojOFF

"Pod zvezdama Pariza": Emotivnom dramom zatvoren Festival francuskog filma
Copyright Festival francuskog filma / Promo

Premijerom drame “Pod zvezdama Pariza” reditelja Klausa Dreksela sa čuvenom Katrin Fro u glavnoj ulozi, sinoć je zvanično završen Festival francuskog filma.

Ovo ostvarenje je prethodno paralelno prikazano i u Kombank Dvorani u nešto ranijem terminu. Pre početka projekcije, na obe lokacije, publici je pušteno video obraćanje reditelja Klausa Dreksela koji je izrazio oduševljenje jer će njegov film zatvoriti festival:

Festival francuskog filma / Promo

– Priča je inspirisana dokumentarnim filmom “Na kraju sveta”, koji sam snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, te sam sa njima i boravio godinu dana. Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u “Pod zvezama Pariza”, tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam – zaključio je Dreksel.

Klaus Dreksel, Festival francuskog filma / Promo

Pored čuvene Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače i glumica i reditelj Dominik Fro i Mahmadi Iafa poznat po aktuelnoj francuskoj seriji “Obećavam ti”.

Festival francuskog filma / Promo

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Pod zvezdama Pariza / Profimedia

Podsetimo, u okviru pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije : Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i platformi MojOFF.

Pročitajte još

Sada već uveliko tradicionalnu fimsku smotru, u sredu 21. jula svečano je otvorio film “Francuska”, rediteljsko delo Bruna Dumona, sa glavnom akterkom i već ovenčanom Zlatnom palmom – glumicom Leom Sejdu, koju u oktobru već očekujemo u novom filmu “Francuska depeša”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike