U fokusu Sarajevo film festivala najbolji regionalni filmovi

28.07.2021

07:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Radi se o najuspešnijim ostvarenjima u protekloj godini, koja su obeležila festivale u Veneciji, Sandensu, Berlinu i Kanu

U fokusu Sarajevo film festivala najbolji regionalni filmovi
Copyright Promo/Quo Vadis, Aida?

Program “U fokusu” Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, doneće najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine, etabliranih umetnika i debitanata koji su ostvarili uspeh na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su filmovi “Quo vadis, Aida?”, “Košnica”, “Zloslutna ševa…” i mnogi drugi, saopštili su organizatori.

Srce Sarajeva Promo/Sarajevo Film Festival

Selektorka programa “U fokusu” Elma Tataragić je ocenila da su u tom segmentu raznovrsna ostvarenja, a zajednička karakteristika im je to što su u pitanju “najuspešniji filmovi regiona u protekloj godini, koji su obeiežili festivale u Veneciji, Sandensu, Berlinu i Kanu”.

Program “U fokusu” predstavlja filmove “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je premijerno prikazan u Veneciji i bio je nominovan za Oskara kao najbolji međunarodni film, “Košnica” Blerte Bašoli, dramu o naporima žene da joj poljoprivredni biznis uspe u patrijarhalnom selu na Kosovu, koji je osvojio čak tri glavne nagrade na festivalu Sandens, kao i ostvarenje “Zlosrećna ševa ili otkačeni pornić”, dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu, rumunskog reditelja Radua Judea.

Promo/Oaza

– Kvalitet programa zavisi od kvaliteta regionalnih filmova, a ove godine kvalitet je bio nadprosečan. Nije se desio nijedan festival A kategorije a da na njemu nisu premijerno prikazani regionalni filmovi koji su često odnosili i glavne nagrade… Dakle, to nisu samo filmovi regiona već i sveta – navela je Tataragić.

U selekciji, čiji filmovi nisu u konkurenciji za nagrade Sarajevo film festa, našla se i “Oaza” reditelja Ivana Ikića, koja je premijeru imala prošle godine u Veneciji, gde je proglašena za najbolji evropski film u okviru programa “Dani autora”, a na nedavno održanom Festivalu evropskog filma Palić dobila je novoustanovljenu novčanu nagradu Asocijacije filmskih festivala Srbije, po izboru FIPRESCI Srbija.

Pročitajte još

“U fokusu” će biti prikazani i slovenačko-italijanski “Sanremo” reditelja Miroslava Ćire Mandića, “Tabija” Igora Drljače, film “Evolucija” mađarskog reditelja Kornela Mundruča, rumunsko-belgijsko-meksička koprodukcija “La sivil” Teodore Ane Mihai, turski “Oprost” Čema Ozaja, “Pripreme da zajedno provedemo nepoznat vremenski period” Lili Horvat iz Mađarske i “Šta vidimo kada gledamo u nebo?” Gruzijca Aleksandra Koberidzea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike