Poslednja knjiga koju je Draža Mihailović pročitao pred streljanje: Remek-delo o izgubljenim iluzijama

30.07.2021

08:47 >> 08:48

0

Autor: Dejan Ćirić

U ćeliji nije bilo ničega osim gvozdenog kreveta prekrivenog vojničkim ćebetom. Na njemu je sedeo general Mihailović u prostoj vojničkoj bluzi i cokulama

Poslednja knjiga koju je Draža Mihailović pročitao pred streljanje: Remek-delo o izgubljenim iluzijama
Copyright Draža Mihailović Wikimedia/Aleksandar Simić - Museum of Yugoslavia

Mnogi detalji o hapšenju, suđenju i smrti Dragoljuba Mihailovića i danas su obavijeni velom tajne. Iako se o čuvenom generalu danas ne zna mnogo toga, u prvom redu to gde je ubijen i sahranjen, jedan zanimljiv detalj iz kratkog perioda njegovog tamnovanja je poznat – poslednja knjiga koju je Dragoljub Mihailović pročitao.

Priča o poslednjim danima generala Mihailovića postala je poznata decenijama kasnije nakon što je Josif Malović, partizanski prvoborac i glavni islednik u slučaju “Suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine počinjene na prostoru Jugoslavije za vreme rata (1941-1945)“, objavio svoja sećanja.

Draža Mihailović Printscreen/Youtube

Između ostalog, Malović je opisao kako je Dragoljub Mihailović provodio vreme čekajući suđenje i presudu.

Sve do početka suđenja, Draža se nalazio u posebno pripremljenoj sobi u sedištu OZNE. U ćeliji nije bilo ničega osim gvozdenog kreveta prekrivenog vojničkim ćebetom. Na njemu je sedeo general Mihailović u prostoj vojničkoj bluzi i cokulama bez pertli, sa policijskim lisicama na rukama.

Malović je zapisao i to da je Mihailoviću bilo dozvoljeno da čita.

– Najviše vremena je provodio uz knjigu. Nije se odvajao od Stendalovog “Parmskog kartuzijanskog manastira”. Dočitavao ga je ko zna koliko puta, i to na francuskom – svedočio je kasnije islednik.

Promo/Delfi

Upravo ovo Stendalovo remek-delo poslednje je što je general Mihailović pročitao pre nego što je streljan.

Pročitajte još

Ironično, to je jedan od najčuvenijih romana o izgubljenim iluzijama. Smatra se Stendalovim najlepšim delom, piše Istorijski zabavnik. Radnja se dešava u Italiji početkom 19. veka i govori o čoveku koji sanja o slavi i ljubavi. San o uspehu na bojnom polju u Napoleonovoj vojsci neće se ostvariti, ali će prepoznati ljubav svog života u ćerki svog tamničara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike