Impresivni detalji sa snimanja filma „Heroji Halijarda“: Istorijski spektakl epskih razmera

22.07.2021

17:45 >> 17:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Film i TV serija za svoj centralni motiv imaju priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobod

Impresivni detalji sa snimanja filma „Heroji Halijarda“: Istorijski spektakl epskih razmera
Copyright Nikola Rakočević i Žarko Laušević, “Heroji Halijarda” Promo/Srđan Stevanović

Nakon što je 22. maja na obroncima Kosmaja pala prva klapa igranog filma „Heroji Halijarda“ i TV serije „Vazdušni most“, autora Radoša Bajića, danas, posle skoro 50 snimajućih dana, završava se prva etapa snimanja.

Projekat koji se realizuje u izvršnoj produkciji kuće Contrast Studios, u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina, jedan je od najkompleksnijih i produkciono najzahtevnijih filmsko-televizijskih projekata koji se u Srbiji trenutno snimaju. U prilog tome govore fascinantne brojke.

“Heroji Halijarda” – Letnjikovac dinastije Obrenović kao vazduhoplovna baza avijacije SAD Promo/Srđan Stevanović

U prvoj fazi snimanja kroz objektiv Kontrastove kamere prošlo je skoro stotinu glumaca, stranih i domaćih, kao i nekoliko stotina statista. Ovo su samo neka od imena: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina, Branka Šelić…

Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović i drugi.

“Heroji Halijarda” -Radoš Bajić sa delom inostrane glumačke ekipe Promo/Srđan Stevanović

Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Tom Zahner, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke…

Od maja do danas ekipa je snimala na brojnim atraktivnim lokacijama, među kojima su vojni aerodromi u Batajnici i Kovinu, vila „Zlatni breg“ nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović u okolini Smedereva, zatim na obroncima Rudnika, u živopisnim krajolicima oko Kragujevca… Autorski tim projekta „Heroji Halijarda-Vazdušni most“, zajedno za ekipom koja je brojala više od stotinu članova, kroz autentične kostime, verodostojnu scenografiju i rekvizitu, uspeo je da oživi atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji.

Radoš Bajić, Žarko Laušević i Petar Božović Promo/ Contrast Studios

U središtu  ove ratne drame je nesvakidašnja priča o čovečnosti, herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu. To je priča inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatoj po kodnom imenu „Operacija Halijard“. U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Žarko Laušević i Radoš Bajić Promo/Contrast Studios

Film „Heroji Halijarda“ i TV serija „Vazdušni most“ za svoj centralni motiv zapravo imaju priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima, o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

Nakon daljih priprema, koje počinju na jesen, Kontrastova ekipa će snimanje ovog filmsko-televizijskog projekta nastaviti na proleće 2022. godine. Prema planu realizacije, biće još 45 snimajućih dana, primarno na lokalitetima širom zapadne Srbije, na Ravnoj gori, Suvoboru, ali i u selima Pranjani i Brajići u kojima se zapravo i odigrala ova ratna drama davne 1944. godine.

Pročitajte još

Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala Superstar TV.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike