Nova premijera u Narodnom pozorištu: „Mamac“ za publiku

19.12.2020

06:01 >> 10:31

0

Autor: Dejan Ćirić

U okviru projekta Mladi koreografi, 20. decembra u 12 časova, na Velikoj sceni premijerno će biti izveden jednočini balet Mamac, autorska predstava umetnice

Nova premijera u Narodnom pozorištu: „Mamac“ za publiku
Copyright Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je, pre nekoliko godina, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

U radu na predstavi „Mamac“, koreografkinja i autorka libreta Sanja Ninković krenula je od teze da je savremen čovek, u sadašnjici i svakodnevnici svog života, svoju sklonost ka stvaranju zavisnosti od lakih sadržaja i površne zabave počeo da prihvata kao neminovnost.

Pročitajte još

– Spreman je da im velikodušno posveti svoju pažnju i vreme, na štetu nekih drugih tema, koje zahtevaju duboka promišljanja. Informacija je brza, ali troši naše vreme. Potreba za zabavom i biti zabavan, postalo je imperativ. Mnoštvo kratkotrajnih stimulansa stvara privid sreće, pa površnost razmišljanja prolazi neprimetno. U svemu tome, neminovno se nameće i pitanje – da li su nam besmisleni sadržaji potrebni da bi izdržali pritiske i zidove svojih problema, ili, okrećući se sve više njima, obesmišljavamo i svoja unutrašnja proživljavanja – ističe Ninković.

Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Sanja Ninković kroz balet „Mamac“ želela je da pronađe i odgovor na pitanje kako ispričati priču o gubitku, suočavanju, preboljevanju, pritisku i problemima, u uslovima skraćene pažnje savremenog čoveka, i izboriti se sa zahtevima i potrebama za malom dozom prividnog rasterećenja, koje izrasta u način života.

Reprize baleta su 22. i 25. decembra u podne.

Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike