Reprodukcija čuvenog egipatskog "Anijevog papirusa" izložena u Beogradu: Izlazak duše na svetlost dana (FOTO)

06.02.2024

11:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Pored teksta pisanog hijeroglifima, donosi i brojne slike ljudi, životinja i simbole, uz bogatstvo detalja

Reprodukcija čuvenog egipatskog "Anijevog papirusa" izložena u Beogradu: Izlazak duše na svetlost dana (FOTO)
Copyright Profimedia

Reprodukcija drevnog egipatskog rukopisa "Anijev papirus - izlazak duše na svetlost dana" izložena je od sinoć do 11. februara u prostorijama Kulturnog udruženja Nova akropola, u Brankovoj ulici 24, u Beogradu.

Izložba je otvorena stručnim vođenjem predstavnice Nove Akropole Tijane Repajić, a posetioci su mogli da vide izloženu kopiju papirusa iz 13. veka p.n.e. koja je štampana na platnu dužine 37 metara.

Profimedia
 

Egipatska knjiga mrtvih

Spis opisuje put kojim pisar Ani prolazi nakon smrti i deo je staroegipatskih tekstova poznatih kao "Egipatska knjiga mrtvih", a reprodukcija "Anijevog papirusa" je rezultat višegodišnjeg rada istraživača Nove Akropole iz nekoliko zemalja.

Egipatska knjiga mrtvih/Profimedia
 

Papirus širine 45 centimetara, pored teksta pisanog hijeroglifima, donosi i brojne slike ljudi, životinja i simbole, uz bogatstvo detalja. Iz Nove Akropole su u najavi izložbe naveli da ona pruža retku priliku da se vidi tekst u celosti, što nije moguće ni u Britanskom muzeju, gde se čuva original.

Put duše kroz zagrobni život

Portparol Nove Akropole Marko Čumić rekao da naziv "Egipatska knjiga mrtvih" potiče iz 19. veka, ali da je precizniji prevod naziva spisa "Izlazak duše na svetlost dana".

Profimedia
 

- Na celom papirusu je prikaz puta duše kroz zagrobni život, ceo tekst je u moralnom ključu i govori o vrednostima koje čovek treba da živi tokom života. Ima jasan moralan ključ kome se i danas možemo približiti - rekao je Čumić.

Reprodukcija će biti izložena od 21. do 25. marta u Kulturnom centru Egšeg, u Novom Sadu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike