Dugo me je proganjao ovaj strašni zločin: Prva izjava Steve Grabovca nakon proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade

29.01.2024

15:00

0

Unutrašnja dilema sa kojom se dugo borio

Dugo me je proganjao ovaj strašni zločin: Prva izjava Steve Grabovca nakon proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade
Stevo Grabovac - Copyright Zorana Mandić/ATAImages

Jubilarna 70. NIN-ova nagrada za najbolji roman godine na srpskom jeziku pripala je romanu "Poslije zabave" Steve Grabovca, saopštio je danas žiri na konferenciji za novinare.

Zorana Mandić/ATAImages
 

Nakon poslednjeg sastanka žirija, održanog pre podne u hotelu "Moskva", za "Poslije zabave", u izdanju "Imprimatura", glasali su Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović, dok su njegov predsednik Goran Korunović i Milena Đorđijević svoj glas dali romanu "Pakrac" Vladana Matijevića, u izdanju "Lagune".

Nisam imao preterana očekivanja

U odluci žirija, koju je pročitao Korunović, kaže se da je "Poslije zabave" roman "svedenog, stilski raznovrsnog izraza, u koji je zaptivena 'melodija naših nestanaka', kompleksne strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine".

Zorana Mandić/ATAImages
 

U svom obraćanju prisutnima, Grabovac je potom zahvalio žiriju na ukazanom povrenju i časti da dobije NIN-ovu nagradu, priznavši da još uvek ne može da skupi svoje utiske.

- Iskreno, nisam mogao da imam nikakva preterana očekivanja i nadanja, ali još uvek pokušavam da slegnem utiske. Jako sam zahvalan i čast je biti ovde - rekao je pisac.

Unutrašnja dilema sa kojom sam se dugo borio

Grabovac je rekao da je u "Poslije zabave" pisao o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu, a istakao je da je otkrivanje zla jedan od u suštini najzahtevnijih poteza u čovekovom životu.

Zorana Mandic/ATAImages
 

- Dugo vremena je mene kao čoveka proganjala činjenica da je neshvatljivo da kao ljudi možemo da previdimo takve stvari, da nam iz političkih ili bilo kakvih interesa nije zanimljivo. To je bila unutrašnja dilema sa kojom sam se dugo borio. Roman govori o pokušaju pisanja jedne takve priče - naveo je Grabovac.

Grabovcu će NIN-ova nagrada biti uručena u idući ponedeljak 5. februara u podne u Kolarčevoj zadužbini. Nagrada nedeljnika NIN dodeljuje se od 1954. godine, a jedan od pokrovitelja je Ministarstvo kulture Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike