"Iz mračne šume izneti živu glavu nije lako": "Legenda o Baš-Čeliku" uz raskošne ilustracije je nešto posebno (FOTO)

29.12.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Trajni izvor inspiracije i njena neprekinuta struja, ponekad suptilna, a ponekad vrlo snažna i euforična, dolazila mi je od Majke prirode", ističe autor

"Iz mračne šume izneti živu glavu nije lako": "Legenda o Baš-Čeliku" uz raskošne ilustracije je nešto posebno (FOTO)
Copyright Promo/System Comics

Izadavačka kuća System Comics predstavlja novo izdanje autora Petra Meseldžije - "Legenda o Baš-Čeliku" koja je zasnovana na poznatoj srpskoj narodnoj pripovetci "Baš-Čelik". Ovu drevnu bajku možemo naći i u ruskom folkloru pod imenom "Marja Morjevna", ali u malo drugačijem obliku zbog istorijsko-kulturoloških razlika između ova dva naroda.

Promo/System Comics
 

Petar Meseldžija kaže da ta fascinantna sličnost, kao i arhaični ton pripovesti, te činjenica da tokom svojih čitanja i istraživanja nije naišao na priču iste vrste u nasleđu drugih evropskih naroda, što ne znači da ne postoji u nekom izmenjenom obliku, ga je navela da pomisli da je ova bajka daleki odjek, ili ostatak drevnog slovenskog, odnosno indoevropskog mita.

Čudesno putovanje

Ova ilustrovana knjiga bila je Meseldžijin višegodišnji projekat i čudesno putovanje u domen mitološkog i arhetipskog.

- Intuitivno sam posegnuo za izvorima inspiracije iz kulture i umetnosti istočne i jugoistočne Evrope. Prvobitni podsticaj za stvaranje kontura sveta u kojem će se moja priča odvijati je došao od dvojice velikih ruskih umetnika, Viktora Vasnjecova i Ivana Bilibina. U potrazi za adekvatnom vizualizacijom likova, pogotovo glavnih, inspiraciju sam potražio na slikama Paje Jovanovića i Uroša Predića, dva velika srpska majstora - ističe Meseldžija.

Promo/System Comics
 

Budući da je umetnik i veliki ljubitelj zapadne umetnosti, dodatnu inspiraciju i podršku pronašao je u umetničkim delima majstora slikarstva i ilustracije kao što su Rembrant, Gerard Terborh, Akseli Galen-Kalela, Viliam Voterhaus, Džon Singer Sardžent, Hoakim Soroja, Norman Rokvel, Artur Rakam, Frenk Frazeta, Elen Li i mnogi drugi.

Osim vizuelne umetnosti i arhitekture, Meseldžija se inspirisao i slušajući muziku Aleksandra Borodina, Nikolaja Rimskog-Korsakova, Edvarda Griga i njima sličnih kompozitora. Njihova muzika mu je pomogla da ostvari i održi kontakt sa mitološkom prošlošću.

Promo/System Comics
 

Priča o životnom putu

- Konačno, trajni izvor inspiracije i njena neprekinuta struja, ponekad suptilna, a ponekad vrlo snažna i euforična, dolazila mi je od Majke prirode. Ta velika pozornica na kojoj se drama "Legenda o Baš-Čeliku" odvija, priroda i njeni raznovrsni oblici, posebno drveće, pružili su mi beskrajni podsticaj, radost i ushićenje koji su bili značajni sastojci procesa stvaranja ove knjiga - otkriva autor.

Promo/System Comics
 

Legenda o Baš-Čeliku je priča o životu, odnosno o životnom putu. Meseldžija napominje da je to priča o stadijumima razvoja ličnosti: od osnovnog upoznavanja sa sobom i okolinom, preko spoznaje svojih želja i određivanja ličnih ciljeva, do borbe na putu njihovog ostvarenja i konačnog postignuća cilja.

- Put je dug, neizvestan i trnovit. Da bi se do cilja uopšte došlo mora se ući u „mračnu šumu”, a izneti živu glavu iz nje nije lako. Za to je čoveku potrebno da poseduje, odnosno da u sebi pronađe i odneguje odgovarajuće osobine - zaključuje autor. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike