Strašni i komični doživljaji u ratu uz čudnovate likove: Premijera predstave "Švejk" održana u BDP (FOTO)

29.12.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Muzičarka Ivana Vukmirović je sve vreme na sceni sa gitarom i peva songove kao neku vrstu lajtmotiva koji se provlači kroz ovu antiratnu dramu i tragikomediju

Strašni i komični doživljaji u ratu uz čudnovate likove: Premijera predstave "Švejk" održana u BDP (FOTO)
Copyright ATA Images/Zorana Mandić

Premijera predstave "Švejk", prema satiričnom romanu "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu" Jaroslava Hašeka, u režiji Veljka Mićunovića, održana je sinoć na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

ATA Images/Zorana Mandić
 

Glavne uloge tumače Ozren Grabarić i Milutin Dapčević, dok su u pratećim ulogama Milutin Milošević, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Miloš Lazarov.

ATA Images/Zorana Mandić
 

Muzičarka Ivana Vukmirović je sve vreme na sceni sa gitarom i peva songove u predstavi kao neku vrstu lajtmotiva koji se provlači kroz ovu antiratnu dramu i tragikomediju. I ostali glumci se povremeno priključuju pevačici u tim songovima koje je napisala Nevena Glušica, takođe kompozitor muzike za predstavu. 

ATA Images/Zorana Mandić
 

Nezavršeni roman 

Delo „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“ je nezavršeni roman češkog pisca Jaroslava Hašeka iz 1923. godine. Književnik je planirao da se delo sastoji iz šest delova, ali završio je samo četiri zbog iznenadne smrti.

ATA Images/Zorana Mandić
 

Sada je ta tetralogija pretvorena u skoro dvočasovni pozorišni komad bez pauze. Radnja romana govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim komičnim i strašnim doživljajima u vojsci kroz galeriju raznih čudnovatih likova u njegovom okruženju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike