Ljubivoje Ršumović dobitnik "Kočićeve nagrade": Čudesna jezička magija

10.08.2021

11:21 >> 11:22

0

Čitaoci ga doživljavaju ne samo kao pisca, već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svetu i vremenu, naveo j

Ljubivoje Ršumović dobitnik "Kočićeve nagrade": Čudesna jezička magija
Copyright Ljubivoje Ršumović / ATAImages / Stefan Tomašević

Kočićeva nagrada za 2021. godinu, prema jednoglasnoj odluci žirija, biće dodeljena Ljubivoju Ršumoviću.

– Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pesme koje se pamte, a karakteristične detalje u stvaralačke senzacije najvišeg ranga. Proznim, a naročito pesničkim delom, decenijama je najbliži duhovni srodnik brojnih generacija čitalaca, bez obzira na njihovu životnu dob – navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Ljubivoje Ršumović / Antonio Ahel/ATAImages

Žiri, u sastavu Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević, istakao je da je Ršumović pesnik naglašene komunikativnosti, a pesničku reč uzdigao je do zavidnih estetskih visina.

– U poeziji za decu uspeo je ono što samo velemajstorima pisane reči polazi za perom: didaktizam je prožeo humornim doživljajem sveta, zato ga čitaoci doživljavaju ne samo kao pisca, već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svetu i vremenu – naveo je žiri.

Laguna je objavila čak 16 knjiga Ljubivoja Ršomovića: “Sunčanje na mesečini”, “Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke”, “Vidovite priče”, “Tri čvora na trepavici” i druge. Trenutno su među mladim čitaocima posebno omiljene tri knjige “Fazona i fora”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike