Mirjana Joković o svojoj ulozi u seriji "Poziv": Komplikovana žena sa teškom prošlošću i senkom iza sebe (FOTO)

17.11.2023

18:00

0

Kompletna ekipa serije je minutom ćutanja odala počast Žarku Lauševiću koji je preminuo u sredu

Mirjana Joković o svojoj ulozi u seriji "Poziv": Komplikovana žena sa teškom prošlošću i senkom iza sebe (FOTO)
Mirjana Joković - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

U subotu 18. novembra na Prvom programu RTS-a, u 20.05 biće emitovana prva od osam epizoda serije „Poziv“, koja će biti prikazivana vikendom.

Scenario su napisali Marko Popović i Iva Mitrović. Režiju potpisuje Marko Đilas, a glavnu junakinju Anicu Reljić tumači Mirjana Joković. Prve dve epizode su imali prilike da odgledaju novinari nakon što su se na konferenciji za novinare obratili glumci.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Pre toga, ekipa serije je minutom ćutanja odala je počast glumcu Žarku Lauševiću koji je preminuo u sredu.

Ljudska priča koja spaja generacije

- Anica Reljić je jedna komplikovana žena sa teškom prošlošću i određenim senkama koje svi mi u životu nosimo. U tom procesu, dok je prevazilazila te teške momente, počinje neki svoj život jer je potrebna nekome. Zato je ovo jedna ljudska priča koja spaja generacije - navela je glumica Mirjana Joković, gostujući u Kulturnom dnevniku RTS-a.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Čim je videla scenario odmah je, kako kaže, znala da se radi o nečemu veoma kvalitetno napisanom.

- Scenaristi Iva Mitrović i Marko Popović su kao tim fantastični i donose dve perspektive, mušku i žensku, što je jako bitno. Komplikovano je i ima jednu vrstu gustine da ispriča celu priču iz različitih perspektiva - istakla je Mirjana Joković i dodala da je to priča i o Beogradu, sa mnogo slojeva i mnogo priča koje doprinose da se serija zainteresovano prati.

Srećna sam što je ona žena mojih godina

Na pitanje koliko je ova uloga drugačija od svih koje je do sada radila, otkriva da je u mnogim stvarima znatno drugačija i da je srećna što joj je ponuđeno da bude u ulozi jedne žene njenih godina, koja na svoj način pokušava da svoju profesiju, u kojoj je dobra, iskoristi da nekome pomogne.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Mirjana Joković od 1991. godine živi u Americi, a od 2005. predaje glumu na Institutu umetnosti u Kaliforniji. Na pitanje koliko se razlikuju škole glume u Americi i kod nas, popularna glumica kaže, ne mnogo, sve zavisi ko je profesor, odnosno mentor. Gluma je univezalna umetnost, jedna od najlepših na svetu, jer predstavlja humanost.

- Nema velike razlike u samom metodu, ni generacijski, jer Srbija se toliko usavršava i toliko je u savremenom vremenu na istom nivou sa onim šta se dešava u svetu, da i naši mladi ljudi imaju istu informaciju i istu količinu “apdejta” u vezi bilo čega. Zapravo, ne postoji razlika - kaže glumica.

Zdrav balans između muških i ženskih likova

Ona je na konferenciji za novinare navela da je veoma probirljiva kada je reč o izboru projekata s obzirom na to da ima drugačiju karijeru i život u Americi ali da ovde nije imala dileme. 

- Neophodno je da projekat ima određenu dozu ukusa, dizajna i priče. Tako su me pozvali scenaristi Iva i Marko, rekli mi da pišu scenario sa idejom da bih ja mogla da igram glavnu ulogu. Poslali su mi napisane epizode i meni se sve to jako dopalo, taj stil, ukus, priča, posebno što su ženski likovi veoma složeni, ozbiljni i kompleksni. Likovi nose ozbiljan pečat i postoji jedan zdrav balans između muških i ženskih likova - ocenila je Joković i dodala da nema rata između polova, već sasvim suprotno.  

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Ona je otkrila da je imala prilike da odgleda svih osam epizoda i da je izuzetno zadovoljna.

- Svi glumci su snažni i istiniti, svi smo ozbiljno bili posvećeni seriji i pružili odu pravom profesionalnom projektu i svi bi tako trebalo da se realizuju. Meni je ovo sasvim drugačije od svega što sam igrala ili gledala. Prednost je što scenaristi rade zajedno, spajaju te dve energije, a onda sam treća energija bila ja sa njima - naglasila je Joković.

Serija završena u rekordnom roku

U seriji "Poziv" igraju još - Danica Nedeljković, Nada Šargin, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Ana Franić, Nikola Glišić, Miloš Timotijević, Dragan Petrović, Ivan Tomić, Ermin Bravo, Isidora Minić, Đorđe Mitrović, Nebojša Milovanović, Daniel Sič, Damjan Kecojević, Vahidin Prelić, Vahid Džanković, Bojan Žirović, Novak Bilbija, Bojana Stefanović, i drugi. 

Glumica je istakla da su snimanje serije završili u rekordnom roku, što nije očekivala, i da je bila komplikovana realizacija.

Kako je navela, ona uvek prilazi ozbiljno poslu, i važan joj je trag koji ostavlja za sobom u karijeri, pogotovo što i predaje glumu u Americi.  

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Važno mi je da moja junakinja Anica bude ispoštovana na pravi način. Upoznala sam ženu koja se bavi upravo tim poslom koji ja tumačim u seriji. To su snažni karakteri, koji žive dvostruki život. Oni svaki dan rizikuju svoj život, a pritom imaju porodice. Te žene sasvim normalno kuvaju ručak i večeru, brinu o deci, smeštaju ih na spavanje, čitaju im priče za laku noć. Nadam se da će se toj inspektorki dopasti serija i moj lik - navela je Joković, prenosi Tanjug.

Serija “Poziv” je dinamičan triler pun neočekivanih obrta, ali i realistična priča koja se bavi svakodnevnim problemima.  

Ana Franić glavni ženski negativac

Reditelj Marko Đilas je otkrio da je od početka bio uključen u nastajanje scenarija serije, sa autorima je radio na tekstu i veoma mu se dopala osnova, te je njegova uloga da vizuelno uobliči sve na papiru, da kreativno i produkciono doprinese.  

Đilas je naglasio da je kvalitet serije i u tome što igraju glumci koji nisu toliko često prisutni u ovoj hiperprodukciji domaćih serija, te da je značajan povratak Mirjane Joković.

On je rekao da je ponosan što su prisutni glumci iz celog regiona.  

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Glumica Ana Franić je istakla da je bila zbunjena kada su je scenaristi zvali i ponudili joj ulogu glavnog ženskog negativca, što, kako kaže, nije očekivala, te ih je pitala zašto su joj namenili tako dijaboličnu osobu.  

 - Moj lik Una je pravi dragulj. To me je podsetilo na mog profesora sa FDU Predraga Bajčetića koji nam je govorio da je gluma nešto između mašte i igre. Ovde sam se mnogo zaigrala, ima doze mene privatno u Uni. Odlično je što imamo šest velikih ženskih likova u seriji, što se retko kada dešava. Moja pojava šefice podzemlja nije uobičajena - zaključila je Ana Franić.  

Miloš Timotijević u sporednoj ulozi

Glumac Miloš Timotijević je približio svoj lik rečima da je on zapravo inicijalna kapisla za glavni lik Anice i bilo mu je zanimljivo da ga odigra, ali da ne bi da previše otkriva.  

- Davno sam radio sa Mirjanom Joković na filmu “Stršljen” 1998. godine, mada se ona mene ne seća, i kada su me zvali da ovde igram, odmah sam pitao ko će igrati glavnu junakinju. Čim sam čuo da je Mirjana Joković, odmah sam pristao bez razmišljanja - rekao je Timotijević, jedan od najtraženijih glumaca u filmovima i serijama, koji ovde igra sporednu ulogu.  

ATA Images/Antonio Ahel
 

Scenaristi Iva Mitrović i Marko Popović su se saglasili da uvek imaju inspiraciju za pričanje filmskih ili televizijskih priča, tako da se kao bivši studenti sa klase FDU uvek dopunjuju novim idejama, a sarađuju zajedno još od studija.         

Oni su naglasili da su u seriji “Poziv” oni istovremeno scenaristi i autori, što nije uvek isto, i da kompletan posao od ideje do gotovog scenarija zajedno rade. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike