Održana srpska premijera "Južnog vetra 2": Miloš Biković oduševio publiku u Vrnjačkoj Banji

16.08.2021

11:16 >> 11:49

0

Veliko mi je zadovoljstvo što se ovakva tradicija čuva u mestima koja nisu Beograd, da decentralizujemo kulturu jer su naši najtalentovaniji i najbolji ljudi

Održana srpska premijera "Južnog vetra 2": Miloš Biković oduševio publiku u Vrnjačkoj Banji
Copyright Miloš Biković Promo/Nemanja Miščević

Manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji, Festival filmskog scenarija, otvoren je sinoć na letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković“.

U prisustvu velikog broja gledalaca, po ugledu na festivale u Berlinu, Kanu i Rimu, ove godine prvi put je upriličen defile učesnika na crvenom tepihu.

Na Trgu kulture, koji se nalazi u podnožju letnje pozornice, publika je imala prilike da pozdravi ekipe domaćih ostvarenja, koja su nastala tokom prošle godine, tačnije između dva festivala.

Festival su otvorili filmovi “Nečista krv: Greh predaka” i “Južni vetar 2: Ubrzanje“, kojima je ovo ujedno bila i srpska premijera.

Festival u Vrnjačkoj banji / Tanjug / Nataša Lazarević

Na veliko oduševljenje publike, glumac Miloš Biković kao i cela ekipa filma “Južni vetar 2: Ubrzanje”, prisustvovali su otvaranju festivala. Prema rečima Bikovića, iako je prvi put na ovom festivalu, on zauzima posebno mesto.

– Veoma mi je drago što sam ovde. Ovo je večeras premijera filma “Južni vetar 2”, odnosno prvi put će u Srbiji biti javno prikazan film večeras u Vrnjačkoj Banji. Veliko mi je zadovoljstvo što se ovakva tradicija čuva u mestima koja nisu Beograd, da decentralizujemo kulturu jer su naši najtalentovaniji i najbolji ljudi iz raznih gradova Srbije i mi na jedan ovakav način vraćamo kulturu celoj zemlji ne samo velikim gradovima – rekao je Biković.

Miloš Biković i Miodrag Radonjić Promo/Nemanja Miščević

Publici su se poklonili i ostali protagonisti filma “Južni vetar 2: Ubrzanje”.

Reditelj i scenarista filma “Južni vetar” Miloš Avramović istakao je da mu je drago što je publika u Vrnjačkoj Banji iskazala ogromno interesovanje za njegov film, što je, kako je kazao, poenta cele priče, jer filmove rade za publiku i ako tu nema hemije, onda nešto nije kako treba.

– Dobar scenario je temelj dobrog filma. Ne kažem da ne može od lošeg scenarija da se napravi dobar film, ali trudimo se da to uvek bude bolje i zabavno. Malo je nezgodna cela ta struktura pisanja scenarija, posebno kada se radi o akcionom filmu kod nas, jer smo uglavnom u nekim komedijama i dramama, ali eto trudimo se i radimo, malo eksperimentišemo, da napravimo nešto drugačije – rekao je Avramović.

Miloš Avramović ATA Images/Antonio Ahel

Direktor Kulturnog centra Vrnjačke Banje Saša Milenković rekao je da Festival filmskog scenarija, koji ima tradiciju dugu 45 godina, iz godine u godinu je sve sadržajniji.

Odluku o tri najbolja scenarija na ovogodišnjem Festivalu filmskog scenarija doneće žiri u sastavu Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović, dok će nagradu tradicionalno dodeliti i žiri novinara. Za razliku od prethodnih godina, i publika će biti u prilici da odabere svog favorita.

Festival u Vrnjačkoj banji / TANJUG / Nataša Lazarević

Na otvaranju Festivala filmskog scenarija prvi put je dodeljena novoustanovljena nagrada “Mihićevo zlatno pero”. Laureat ovog priznanja za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji je reditelj, scenarista i profesor FDU Goran Marković.

– Gordana Mihića sam poznavao i vema uvažavao kao uzora. I ovde dolazim od prvog festivala. A, to je 45 godina, što je prilično. Lepo je što ovaj festival traje četiri i po decenije i nadam se da će doživeti svoju punu zrelost, a potom i starost – kazao je Marković primajući nagradu.

Pročitajte još

Festival filmskog scenarija zatvara se 18. avgusta, a tokom festivalskih dana publika će biti u prilici da vidi i filmska ostvarenja: “Oaza”, “Živ čovek”, “Ime naroda”, “Lihvar”, “Prolećna pesma”, “Vikend sa ćaletom”, “Jedini izlaz”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike