Hrvatski mediji o filmu „Južni vetar 2“: U odnosu na prvi deo, ovaj ima jednu novost

22.07.2021

06:53 >> 06:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Nastavak je žanrovski film kakav hrvatska kinematografija jednostavno nema, pa se možda i zato uključila u njegovu koprodukciju, piše Slobodna Dalmacija

Hrvatski mediji o filmu „Južni vetar 2“: U odnosu na prvi deo, ovaj ima jednu novost
Copyright Miloš Biković i Miodrag Radonjić Promo/Nemanja Miščević

Svetska premijera filma “Južni vetar 2: Ubrzanje” održana je na 68. Filmskom festivalu u Puli pred rasprodatom Arenom, a hrvatski medije ne štede pohvale za dugo očekivani nastavak kultnog ostvarenja.

Autorska ekipa predvođena rediteljem Milošem Avramovićem, sa scenaristom Petrom Mihajlovićem i glumcima Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem, Anastasijom Everal i Nenadom Herakovićem, nakon projekcije u pulskoj Areni poklonila se oduševljenoj publici.

Premijera filma “Južni vetar 2” u Puli Promo/Nemanja Miščević

Južni vetar 2: Ubrzanje” je jedini film iz Srbije koji je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa međunarodne selekcije Pulskog festivala.

Kako piše “Slobodna Dalmacija”, Pulski filmski festival nije još ni počeo, a premijerna projekcija nastavka srpskog megahita “Južni vetar” bila je rasprodata pet dana pre premijere i tri dana uoči početka festivala. Planule su sve karte za “Južni vetar 2: Ubrzanje”.

Miloš Biković Promo/Nemanja Miščević

Kako se navodi u tekstu “Slobodne Dalmacije”, “Južni vetar” je nadmašio velike hitove kao što su “Montevideo, bog te video!” i “Montevideo, vidimo se”, “Parada“, “Mali Budo” i “Taxi blues”, koji su ostvarili brojke veće od 500, 400, 300 ili 200 hiljada gledaoca u Srbiji, što u kontekstu hrvatskog filma zvuči kao teška naučna fantastika.

“Žanrovsko ostvarenje Miloša Avramovića je i u hrvatskim bioskopima imalo veću gledanost od najvećeg bioskopskog hita u Hrvatskoj te godine, iako je zakasnio u distribuciji i mnogi su ga pre toga pronašli i pogledali nelegalno na internetu, kad je ”procurio”, navodi ovaj list.

Miodrag Radonjić Promo/Nemanja Miščević

U tekstu se kaže da je senzacionalni uspeh “Južnog vetra” potvrdio glavnog glumca Miloša Bikovića u ulozi Petra Maraša kao najsjajniju srpsku i regionalnu zvezdu i inicirao snimanje serije koja je sagradila čvrst most između prvog filma i planiranog nastavka, a prikazivala se i kod nas.

“Sve ovo savršeno ilustruje potražnju za kartama. “Južni vetar 2″ je žanrovski film rađen najpre za široku publiku, za razliku od većine hrvatskih filmova, drama sklonijih festivalskoj art atmosferi i publici. Nastavak je žanrovski film kakav hrvatska kinematografija jednostavno nema, pa se možda i zato uključila u njegovu koprodukciju”, zaključuje “Slobodna Dalmacija”.

Miloš Biković i Miodrag Radonjić Promo/Nemanja Miščević

„Jutarnji list“ naglašava da “prva polovina filma uveliko nalikuje na prvi deo serijala. Reč je o urbanom krimiću u stilu i duhu Tonija Skota ili Voltera Hila, s primesama gangsterskog filma i političkog trilera”.

“Sve se bitno menja kad se radnja preseli u Bugarsku. Film najednom počne nalikovati špageti-vesternu. U odnosu na prvi film, ovaj ima jednu hvale vrednu novost. Dok su u prvom ženski likovi uglavnom služili da se vuku za kosu, u ovom jedna od glavnih junakinja (Jovana Stojiljković), ipak biva sporedni, ali aktivni faktor u zapletu”, piše “Jutarnji list”.

Miloš Biković Promo/Nemanja Miščević

„Glas Istre“ navodi da je “film dovoljno zabavan i vizuelno i muzički efektan, a i Biković dobro funkcioniše kao glavni lik koji se trudi da drži stvari pod kontrolom.“

Pročitajte još

“Očito je da se na filmu nije štedelo i da ulice Beograda kao i neke prirodne vizure u Avramovićevom ostvarenju izgledaju dosta privlačno. Scene akcije su dobro složene i tempirane, a količina preokreta u priči dovoljna je da drži pažnju gledalaca”, piše „Glas Istre“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike