Preminuo sin slavnog Jula Brinera: Rok je bio pisac, glumac, "telohranitelj" Muhameda Alija i ljubavnik Lajze Mineli

27.10.2023

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Njegov život je bio ispunjen intrigantim detaljima

Preminuo sin slavnog Jula Brinera: Rok je bio pisac, glumac, "telohranitelj" Muhameda Alija i ljubavnik Lajze Mineli
Copyright Profimedia

Rok Briner, koji je uspeo da "pobegne" iz senke svog legendarnog oca, glumca Jula Brinera, da bi pokrenuo višestruku karijeru, umro je u 76. godini života nakon dugogodišnje borbe sa karcinomom.  

Bio je glumac, telohranitelj Muhameda Alija, farmer, pilot, ulični izvođač, pisac romana i profesor ustavne istorije na nekoliko univerziteta. Rok Briner je pohađao Jejl, Triniti koledž u Dablinu i Kolumbiju, gde je doktorirao iz američke istorije 1993. pre nego što je predavao više od decenije na Marist koledžu, u državi Njujork.

Profimedia
 

Droga i alkohol

Njegov život je bio ispunjen intrigantnim detaljima. Napisao je samostalnu predstavu zasnovanu na memoarima o zavisnosti francuskog dramskog pisca Žana Koktoa, „Opijum“, koju je nakratko izveo na Brodveju 1970. godine. Kokto je bio Brinerov kum.

Nakon toga je putovao po Evropi kao pantomimičar, gde je upao u probleme sa drogom i alkoholom. Taj period je pretvorio u svoj prvi roman "Balada o navici i nesreći" (1981). Dok je bio u Evropi, pridružio se pratnji Muhameda Alija, koji ga je nazvao svojim „telohraniteljem“. Briner je radio kao Alijev saradnik za štampu, a njegove veze u Dablinu omogućile su Aliju da se bori u visokoprofitabilnoj borbi protiv Ala „Plavog“ Luisa u tom gradu 1972. godine.

Profimedia
 

Vozač autobusa

Nakon povratka u Sjedinjene Države, sprijateljio se sa Robijem Robertsonom, gitaristom i glavnim tekstopiscem grupe "The Band", i često je vozio autobus na njihovim turnejama. Briner je Robertsona upoznao sa svojim prijateljem, rediteljem Martinom Skorsezeom, što je rezultiralo "Poslednjim valcerom", koncertnim dokumentarcem koji je naišao na mnoge pohvale.

Biografija slavnog oca

Krećući se dalje, Briner je sreo Ajzaka Tigreta u jednom baru. Tigret je imao ideju za restoran sa temom rokenrola, a Briner i njegov otac su postali rani investitori čuvenog "Hard Rock Cafe-a", u kome je Rok radio kao menadžer. U to vreme je bio u vezi sa čuvenom Lajzom Mineli.

Profimedia
 

Sredinom 1980-ih vratio se pisanju. Napisao je biografiju svog oca, "Jul: Čovek koji bi bio kralj" (1989).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike