Umro glumac Bert Jang: Ostaće upamćen po čuvenoj ulozi Staloneovog najboljeg prijatelja u filmu "Roki"

19.10.2023 | 07:30

Autor: Dejan Ćirić

Tokom svoje karijere obično je igrao male, čvrste momke ili ljude iz radničke klase koji nemaju sreće

Copyright Profimedia

Glumac Bert Jang, najpoznatiji po ulozi najboljeg prijatelja Silvestera Stalonea u filmu "Roki", preminuo je u 83. godini. Njegovu smrt je potvrdila njegova ćerka. 

Pored "Rokija", Jang je igrao u priznatim filmovima i televizijskim serijama uključujući „Kinesku četvrt“, „Bilo jednom u Americi“, "Povratak u školu", „Poslednji izlaz u Bruklin“, „Sopranovi“ i mnogim drugim. Ali, oduvek je bio najpoznatiji po ulozi Polija Penina u šest filmova o Rokiju. 

Profimedia
 

Stalone je odao počast svom kolegi, oprostivši se od njega emotivnim rečima: „Bili ste neverovatan čovek i umetnik, mnogo ćete nedostajati meni i svetu“.

 

 

"Roki" je bio nominovan za 10 Oskara, uključujući i nominaciju Janga za najboljeg sporednog glumca.

Grub tip sa emocijama

- Bila je to odlična vožnja i dovela me je do publike na sjajan način. Napravio sam od Polija grubog tipa sa emocijama. On je zaista pravi beli slez, iako mnogo viče - rekao je Jang u intervjuu za časopis Celebriti Parents 2020. godine, o svojoj legendarnoj ulozi.

Rođen i odrastao u Kvinsu, u Njujorku, Jang je služio kao marinac i borio se kao profesionalni bokser pre nego što je počeo da glumi, studirajući kod legendarnog učitelja Lija Strazberga u Studiju glumaca.

Profimedia
 

Na sceni, u filmovima i na televiziji, obično je igrao male, čvrste momke ili ljude iz radničke klase koji nemaju sreće.

Kasnije u životu fokusirao se na uloge u pozorištu i na slikarstvo koje ga je dovelo do galerijskih izložbi.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam