Desetominutne ovacije za film "Toma" na premijeri u Sarajevu

21.08.2021

06:05 >> 11:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Nije da nisam očekivao, ali ovoliko nisam!, rekao je Dragan Bjelogrlić

Desetominutne ovacije za film "Toma" na premijeri u Sarajevu
Copyright Ekipa filma "Toma" na filmskom festivalu u Sarajevu Promo/SFF

Sarajevo film festival svečano je zatvoren sinoć premijerom filma “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića, koji je nagrađen desetominutnim ovacijama gledalaca.

Ekipa Bjelogrlićevog filma, koji govori o kompozitoru i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991), zaslužila je burne aplauze posetilaca u rasprodatom otvorenom prostoru “Letnjeg kina Koka kola”, u srcu Sarajeva.

Film “Toma” Promo/Aleksandar Kujučev

Od članova ekipe filma festivalskoj publici su se poklonili, pored Bjelogrlića, tumač naslovne uloge Milan Marić i Tamara Dragićević koja igra pevačicu narodne muzike Silvanu Armenulić (1939-1976).

Komentarišući prijem sarajevske publike, Bjelogrlić je rekao: “Nije da nisam očekivao, ali ovoliko nisam!”

– Uložili smo mnogo napora, snage i emocija u ovaj film. Nadam se i čini mi se da ste uspeli da osetite deo te emocije. Presrećni smo večeras. Hvala vam na divnom dočeku – rekao je Bjelogrlić publici.

Dragan Bjelogrlić, Sarajevo film festival Promo/SFF

Sarajlijama su se poklonili i glumci Petar Benčina, Milena Radulović, Denis Murić, scenografkinja Jelena Sopić, koproducent filma i kompozitor Željko Joksimović, direktor fotografije Goran Volarević, korežiser i koscenarista Zoran Lisinac i izvršni producent Vladimir Lisinac.

Zbog izuzetnog interesovanja Bjelogrlićev film je sinoć prikazan u još nekoliko festivalskih prostora, a tražila se stolica više i u “Letnjem kinu Koka-kola” gde je, po proceni organizatora, bilo 1.750 posetilaca.

Milan Marić, Sarajevo film festival Promo/SFF

Impresionistički portret uspona i padova boema Tome Zdravkovića poznatog, između ostalih, po pesmama “Dotako sam dno života”, “Dva smo sveta različita”, “Ljiljana” i “Tužno leto”, prikazan je u okviru festivalskog netakmičarskog programa “Open air”.

Sarajevo film festival je ove godine predstavio 48 takmičarskih igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova, kao i brojna ostvarenja u netakmičarskim programima, gde je bila premijera filma “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića, na otvaranju manifestacije 13. avgusta.

Tamara Dragičević, Sarajevo film festival Promo/SFF

Na 27. izdanju festivala među nagrađenima su austrijsko-nemačka “Velika sloboda” reditelja Sebastijana Majzea, koji je dobio glavno Srce Sarajeva za najbolji film, a Georg Fridrih za najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu podelile su Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Šabani za “Brdo na kome riču lavice” rediteljke sa Kosova Luane Bajrami, dok srpski film “Kelti” ima Srce za najbolju režiju zahvaljujući Milici Tomović.

Željko Joksimović, Sarajevo film festival, Promo/SFF

Počasno Srce Sarajeva za izuzetnu doprinos filmskoj umetnosti uručeno je tokom festivala nemačkom reditelju Vimu Vendersu, kao i njegovom meksičkom kolegi Mišelu Franku, koji zbog pandemije priznanje nije mogao da primi prošle godine.

Pročitajte još

Gost festivala u Sarajevu bio je i pevač Bono Voks koji je prisustovao premijeri restaurisane verzije Vendersovog filma “Hotel od milion dolara” (2000), na kome je bio zadužen za muziku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike