Završen Sarajevski filmski festival: "Srce" za srpske autorke Milicu Tomović i Martu Popivodu

20.08.2021

08:55 >> 09:49

0

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobilo je nemačko-austrijsko ostvarenje Konačna sloboda u režiji Sebastijana Majzea

Završen Sarajevski filmski festival: "Srce" za srpske autorke Milicu Tomović i Martu Popivodu
Copyright Milica Tomović / Promo / SFF

Svečanom ceremonijom dodele nagrada sinoć je završen 27. Sarajevski filmski festival. Među ovogodišnjim laureatima našle su se i srpske autorke Marta Popivoda i Milica Tomović.

Srce Sarajeva za najbolju režiju pripalo je mladoj srpskoj filmskoj autorki Milici Tomović za film “Kelti”. Ovo ostvarenje premijerno je prikazano u zvaničnom programu “Panorama” ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i nastao je uz podršku i Filmskog centra Srbije. Priča je smeštena usred raspada zemlje i prati tri generacije – svi podjednako urnebesni i sluđeni, prisustvuju dečjoj kostimiranoj rođendanskoj zabavi. Novčanu nagradu, u iznosu od 10.000 €, obezbeđuje Agnes B.

Promo / Kelti FCS

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje “Pejzaži otpora” u režiji Marte Popivode.

Marta Popivoda / Promo / SFF

Svetska premijera ovog dugometražnog dokumentarnog filma bilo je glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Novčanu nagradu, u iznosu od 3.000 €, obezbeđuje vlada Švajcarske.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobilo je nemačko-austrijsko ostvarenje “Konačna sloboda” u režiji Sebastijana Majzea.

Film “Konačna sloboda” / Printscreen Youtube

Eurimages Co-Production Development nagradu u iznosu od 20.000 € dobio je projekat igrano-dokumentarnog filma “Zaboravimo okean” u režiji Marka Grbe Singa koji nastaje u okviru produkcijske kuće Non-Aligned Films (producentkinja Dragana Jovović).

Srpsko-slovenački projekat “Flašaroši” u režiji Nemanje Vojinovića dobio je dve nagrade: Cat&Docs nagradu (novčani deo nagrade je 2.000 €) i IDFA Project nagradu & Dok Preview nagradu.

Pročitajte još

Nagradu Filmskog centra Srbije u iznosu od 10.000 € dobio je nemački projekat “Vanja” u režiji Aleksandre Odić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike