Stravična nesreća iz stvarnog života prikazana u filmu: "Gran Turizmo" je šokirao ceo svet (FOTO/VIDEO)

29.08.2023

18:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U centru priče je Jan Mardenboro

Stravična nesreća iz stvarnog života prikazana u filmu: "Gran Turizmo" je šokirao ceo svet (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Novi film "Gran Turizmo" je protekle nedelje u foto-finišu pretekao "Barbi" na američkim bioskopskim blagajnama i sa 17,3 miliona dolara zarade, konačno prekinuo dominaciju velikog filmskog hita Grete Gervig. I dok je "Barbi" inspirisan najpopularnijom lutkom na svetu, "Gran Turizmo" govori o poznatoj video-igri i jednom od njenih najčuvenijih igrača.

Iako igrani film pozajmljuje ime i inspiraciju od video-igara, ne preuzima priče ili likove iz njih, pre svega zato što u njima i nema mnogo priče i značajnih likova. Naime, "Gran Turizmo" je simulator vožnje, koji je doživeo veliki broj nastavaka i postao toliko popularan, da je mnogim auto kućama poslužio kao značajna marketinška okosnica. 

Profimedia
 

Jedna od njih bila je "Nisan", čiji je jedan od lidera Daren Koks osnovao "GT Akademiju", odnosno takmičenje za najveštije gejmere, čiji su pobednici dobijali priliku da prolaze obuku sa stvarnim profesionalnim vozačima. Jedan od pobednika bio je Jan Mardenboro, koji je u priči zaista dostojnoj filma, dobio priliku da vozi za profesionalni tim te kuće. 

Stvarnost i umetnička sloboda

Mardenboro je imao samo 21 godinu, kada je zauzeo 10. mesto u Tojotinoj trkačkoj seriji na Novom Zelandu, a iste godine osvojio treće mesto na trci "24 sata u Le Manu". I dok je film taj deo priče verno oslikao, nešto više slobode postoji u interpretaciji likova. Za početak, ime Darena Koksa se ne pominje, nego jednu od ključnih uloga predstavlja izvesni Deni Mur (Orlando Blum). Takođe, u filmu je proces selekcije za "GT Akademiju" pojednostavljen. 

U stvarnom životu, igrači su aktivno učestvovali u digitalnim fazama takmičenja GT Akademije. Morali su da postižu izvanredne rezultate koristeći Nissanove automobile u simulatoru vožnje pre nego što su učestvovali u nacionalnom finalu u kojem su birali po jednog vozača iz svake zemlje učesnice. Pobednici nacionalne faze imali su priliku da borave u jednonedeljnom trkačkom kampu gde su se takmičili u nekoliko izazova, dok jedan od njih ne bude izabran da se pridruži Nissanovom programu za razvoj vozača. Program je ugašen 2018. godine nakon što je Nissan promenio politiku motosporta i smanjio međunarodna ulaganja.

Profimedia
 

Osim Jana i Darena, odnosno Denija Mura, mnogi likovi su izmišljeni, iako su neki od njih možda inspirisani pojedincima iz stvarnog života, a jedan od njih je Džek Salter, Janov trener, kog igra Dejvid Harbor.

Još jedna velika razlika

Vredi istaći i to da u filmu "Gran Turismo", pratimo Mardenboroua dok se pridružuje prvoj klasi tima "GT Akademije" i na kraju postaje profesionalni vozač. Međutim, u stvarnosti, prvo takmičenje održano je 2008. godine, a španski igrač Lukas Ordonjez postao je prvi vozač u tom programu. "GT akademija" se vratila 2010. godine i proširila se i na teritorije van Evrope, a te godine pobedu je odneo francuski igrač Džordan Treson. Mardenboro je bio tek treći evropski šampion "GT akademije", osvojivši veliku nagradu 2011. Ipak, on se izdvojio jer je postao najmlađi pobednik takmičenja i dobio profesionalni angažman u 19. godini, bez prethodnog iskustva sa motosportom.

Profimedia
 

Još jedna velika razlika između filma i Mardenborovog stvarnog iskustva je u tome što je njegova filmska verzija ceo život posvetila motosportu. Ipak, pravi Mardenboro je ušao u takmičenje "GT akademije" samo da bi imao šta da radi u godini pauze pre upisivanja studija. Kako je rekao za Telegraf: "Samo sam voleo automobile. Šta god da je motosport bio na TV-u u to vreme, ja bih ga gledao", dodavši da nikad nije gledao trke duže od dva sata "u komadu".

Tragedija iz stvarnog života prikazana u filmu

Jedan od najšokantnijih trenutaka filma "Gran Turismo" je neočekivana nesreća koju Mardenboro doživljava tokom trke, u kojoj je poginuo jedan gledalac u publici. Ta tragedija zaista se dogodila, a Mardenboro je insistirao da ona bude deo filma, ali je sam kontekst izmenjen.  

U filmu, mladi vozač gubi kontrolu nad svojim automobilom u jednoj od svojih prvih profesionalnih trka, a taj događaj navodi sportiste u motosportu da udruže snage kako bi zabranili vozačima iz sveta igara zvanična takmičenja, zbog čega je Koks primoran da igra na sve ili ništa na 24-časovnom Le Manu, jednoj od najzahtevnijih staza. Predvodeći tim, Mardenboro završava takmičenje na trećem mestu, osiguravajući budućnost "GT akademije". 

Profimedia
 

U stvarnom životu, Mardenborova nesreća se dogodila 2015, dve godine nakon što je prvi put učestvovao u Le Manu. Iako je tačno da je tragična nesreća navela Mardenboroa da dovede u pitanje svoju karijeru, to nikada nije predstavljalo problem za postojanje "GT akademije".

Uprkos takvim nedoslednostima, interesantno je da je vozač bio uključen u stvaranje scenarija i da je bio spreman da sa svetom podeli neke od najtežih trenutaka svoje karijere. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike