24sedam na premijeri "Crne svadbe": Istinita priča o stravičnom ubistvu i morbidnim obredima vlaške magije

24.08.2021

10:44 >> 11:22

0

Sa autorskim timom rediteljem Nemanjom Ćipranićem i scenaristom Strahinjom Madžarevićem razgovarali smo o prastarim ritualima koji su im bili inspiracija za

24sedam na premijeri "Crne svadbe": Istinita priča o stravičnom ubistvu i morbidnim obredima vlaške magije
Copyright Jelena Đokić, serija "Crna svadba" Promo/Firefly

U autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave sinoć su na Dunav film festu premijerno prikazane prve dve epizode serije “Crna svadba” u prisustvu reditelja Nemanje Ćipranića i scenariste Strahinje Madžarevića.

U Malom Gradu ove tvrđave, gde su se pre tačno godinu dana snimali poslednji kadrovi, mnogobrojna publika imala je prilike da pogleda intrigantnu priču obavijenu “stivenkingovskim” velom misterije, začudnog i magičnog.

 

Premijera serija “Crna svadba” / 24sedam / Nenad Vujanović

Sa autorskim timom Ćipranić-Madžarević razgovarali smo uoči projekcije kada su istakli da je ideja za snimanje ovakve serije proistekla iz želje da naprave žanrovski univerzalnu i svima jasnu priču, koju će gledaoci širom sveta razumeti, ali i da će ona suštinski biti vrlo lokalnog karaktera.

Nemanja Ćipranić i Strahinja Madžarević / 24sedam / Nenad Vujanović

– Želeli smo da iskoristimo običaje kojima se drugi do sada nisu toliko bavili. Ova tema nije nikada tretirana na taj način i obrađivana na filmu, te smo mislili da bi ovo gledaocima bilo zanimljivo koliko i nama – kazao nam je Ćipranić i dodao:

Premijera serije “Crna svadba” / 24sedam / Nenad Vujanović

Premijera serije “Crna svadba” / 24sedam / Nenad Vujanović

– Voleli bismo da publika uživa u ovoj seriji onoliko koliko smo mi uživali dok smo je stvarali. Tri godine je trajao proces i zaista je iskustvo koje ćemo pamtiti ceo život. Istraživanje i prikupljanje građe bio je zahtevan i odgovoran posao, ali smo sarađivali sa profesorom Danijelom Sinanijem, jednim od najvećih stručnjaka za narodna verovanja na našim prostorima koji nam je dosta pomogao.

Crna svadba / Promo / SFF

Na pitanje zbog čega ljudi danas i dalje pribegavaju verovanjima u natprirodno i neobjašnjivo, i koliko je to i dalje zastupljeno na našim prostorima, reditelj kaže:

– Kada smo postavili pitanje profesoru Sinaniju da li te stvari postoje, on nam je rekao: “Čim neko veruje, to postoji definitivno”. Dosta smo novog saznali, nismo imali pojma koliko su narodna verovanja i dalje zastupljena. Kroz istraživanje smo ušli u suštinu tih običaja, saznali šta se krije iza njih i zbog čega se ti rituali izvode, koja je njihova svrha. Kao zemlja imamo ogromno bogatstvo kulturnog i folklornog nasleđa za koje se ne zna i mi smo imali sreće i želju da bar delić dočaramo u našoj seriji – kaže i ističe:

Serija “Crna svadba” / Promo

– Razlozi za verovanje su raznorazni. Prvenstveno to potiče od prastarih vremena i ti običaji su se zadržali ovde i čak neki evoluirali. Čovek kao biće oduvek ima potrebu da veruje u nešto, to je pokretač svega i kada su teška vremena i kada nisu, e sad da li je to religija ili vera u čoveka ili nešto treće, razlikuje se od podneblja do podneblja…

Publika je sinoć imala prilike da sazna okosnicu ove neobične priče koja govori o meštaninu Mitru (sjajni Slavko Štimac), koji je inače blag i miran čovek, ali koji iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Premijera serija “Crna svadba” / 24sedam / Nenad Vujanović

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar (uverljivi Uliks Fehmiju) i inspektori Tomić (Nikola Kojo) i Blagojević (Nebojša Milovanović) pozivaju Natašu (Jelena Đokić), renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv.

Poznato je da je “Crna svadba” naziv za narodni ritual, ali smo pitali scenaristu Madžarevića da nam kaže nešto više o njemu.

Uliks Fehmiu, serija “Crna svadba” Promo/Firefly

– Crna svadba je jedan od zaboravljenih, odnosno zabranjenih obreda kod nas. On je tek 2002. godine zakonom postao i zvanično zabranjen. To je obred koji je praktikovan u Istočnoj Srbiji među vlaškom populacijom. Suština je da ukoliko mladić umre, a da pre toga nije ženjen, njegovo telo bi bivalo ženjeno živom devojkom uz organizovanje neke vrste proslave poput regularne svadbe. Ta devojka ne bi smela narednih godinu dana da se udaje. To se radilo da bi momak postao čovek na onom svetu. Mi smo pokušali da iz ovog obreda izvučemo najfilmskije i obradimo ga na zanimljiv način za publiku – rekao je Madžarević za naš portal.

Nemanja Ćipranić i Strahinja Madžarević / 24sedam / Nenad Vujanović

Veliki je dijapazon glumaca u ovoj seriji, a govoreći o saradnji sa Nikolom Kojom, Ćipranić je kazao da je to bilo nezaboravno iskustvo.

– Nikola je čovek sa takvom glumačkom intuicijom kakvu dosad nisam sreo. Mnogo sam od njega naučio tokom ovog procesa – kazao je reditelj.

Toni Mihajlovski Serija “Crna svadba” Promo/Firefly

Pored navedenih glumaca u “Crnoj svadbi” će publika videti i Tonija Mihajlovskog, Filipa Đurića, Ljiljanu Blagojević, Borku Tomović, Anastasiju Đurović i mnoge druge.

Pročitajte još

Nakon svetske premijere na Sarajevo film festivalu, i sinoćne projekcije u Smederevu, gledaoci će imati priliku da pogledaju seriju u oktobru ove godine na Superstar kanalu u produkciji kuće “FireFly”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike