Novi film Tamare Aleksić otvara Dunav film fest: Malo tuge i puno radosti

17.08.2023

14:30

0

Program na četiri lokacije

Novi film Tamare Aleksić otvara Dunav film fest: Malo tuge i puno radosti
Tamara Aleksić - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Šesto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 22. do 27. avgusta u Smederevu. Na festivalu će biti prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani predstavljen je program festivala, a prisutnima su se obratile i ekipe filma „Momak i devojke“ i serije „Tunel“.

Filip Olćan
 

Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo i izvršni producent festivala govorio je o značaju festivala za grad Smederevo i predstavio lokacije na kojima će biti održan program.

Filmovi na četiri lokacije

- Festival će biti održan na četiri lokacije u Malom gradu Smederevske tvrđave, u prostoru sa izvanrednim ambijentom i odličnom akustikom, i tu će biti prikazani filmovi u takmičarskoj selekciji.

Filmovi će se prikazivati i u Dunavskom parku, platou kod Karađorđevog duda gde će biti prikazani filmovi za najmlađe posetioce i ovaj program smo nazvali Porodica na okupu i u našem Centru za kulturu Smederevo i u okviru ovog programa imaćemo dosta autora koji će biti gosti festivala.

Filip Olćan
 

Odabir ovih lokacija je prilika da se spoji čarolija filma sa delovima grada koji su karakteristični po svojoj arhitekturi i značaju i koje oplemenjuju svako filmsko iskustvo. Zahvalio bih se i pokroviteljima Ministarstvu kulture Republike Srbije i gradu Smederevo. S nestrpljenjem čekamo da podelimo sa vama magiju filmske umetnosti - rekao je Martić.

Ekskluzivno prve dve epizode serije „Tunel“

Ekskluzivan program festivala čini prikazivanje prve dve epizode serije „Tunel“ nastale u produkciji Telekoma i Zillion Filma.

Glumica Minja Peković je predstavila seriju rečima: „Jako sam srećna što će premijera prve dve epizode biti baš na filmskom festivalu. U pitanju je policijski i psihološki triler u režiji Petra Ristovskog inspirisan istinitim događajima koji su se desili u Srbiji.

Ja igram koordinatorku pregovaračkog tima koja je stavljena u okolnosti koje svaka žena danas živi i oseća i koja ima dodatni pritisak, i trud, da se bude dobar.

Filip Olćan
 

Da bi stvarno bio priznat i dobar moraš da budeš bolji od muških kolega koji se bave istim poslom, a paralelno sa tim imaš sve svoje ženske uloge u privatnom životu koje moraš da odigraš.

Ono što je posebno u seriji jeste to da ljude u uniformi ne vidimo samo kroz prizmu njihove profesije već da je svako to biće, pre svega, čovek. U seriji smo se bavili i pitanjem važnosti mentalnog zdravlja”.

"Momak i devojke" lična priča između troje protagonista

Ivica Vidanović, reditelj filma „Momak i devojke“ koji će otvoriti festival je predstavio ostvarenje i rekao: „Inspiracija je došla iz teksta Roka Radiše.

U pitanju je lična priča između troje protagonista, jedne devojke koja se vraća u svoj rodni grad (snimali smo u Temerinu), jednog propalog košarkaša i njegove bratanice.

I u tom krugu smo pokušali da ispričamo priču o ljudskosti i ljubavi. Ima malo tuge, ali i dosta radosti u ovom ostvarenju. Ovaj film ima važnu crtu, koju ima i ovaj festival u Smederevu, a to je da se kultura proširi po celoj Srbiji“

Filip Olćan
 

Tamara Aleksić, glumica iz ovog ostvarenja je o svojoj ulozi kazala:

- Privukla me je priča ovog filma, ali i reditelj sa kojim je milina raditi. Ivica je autor koji se ne plaši emocija i davanja nade publici. Imali smo divnu ekipu na setu, osećala sam se u sigurnoj zoni u toku snimanja i radovala sam se odlasku na snimanje. Ovo je jedan emotivan, ispravan film sa pravim moralnim vrednostima i podseća nas na to da je, na kraju dana, najbitnije da budemo čovek.

Veče filmske muzike

Ceremoniju svečanog otvaranja 6. Dunav Film Festa upriličiće i koncert pod nazivom Veče filmske muzike. Glumac Slobodan Boda Ninković najavio je da pubiliku očekuje muzika iz filmova i serija.

- Prošle godine sam bio u žiriju festivala i uživao sam u ambijentu koji je redak u Evropi. Festivali su pravo i lepo mesto za predstavljanje filmova. Ja sam u Smederevu išao u bioskop Svetlost i za nas decu je najveći događaj bio da uspemo da kupimo kartu za film - naglasio je Ninković.

Filip Olćan
 

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa predstavio je program: „Na festivalu će biti prikazano 35 filmova, od toga šest ostvarenja će se takmičiti za nagradu Dunavska lađa.

Omaž velikanima Federiku Feliniju i Robertu Bresonu

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj.

Filip Olćan
 

Odaćemo omaž velikanima svetskog filma Federiku Feliniju i Robertu Bresonu. Na festivalu ćemo razgovarati sa scenaristom Jovanom Markovićem, Darkom Bajićem i Hadži-Aleksandrom Đurovićem. Predstavićemo i knjigu Srpski film: pedesete Saše Radojevića, a imaćemo i izložbu Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979 Filmskog centra Srbije. Festival će zatvoriti ostvarenje Madam di Bari“.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Novina od ove godine je da će publika svoje ulaznice moći da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike