Premijera filma "Strahinja Banović" sa Nebojšom Dugalićem ispraćena ovacijama u Karlovim Varima (FOTO)

25.08.2021

08:07

0

Časopis Variety opisao je ostvarenje kao iznenađujuću i uzbudljivu kombinaciju srpske srednjevekovne epske pesme, ljubavnog trougla i priče o migrantima

Premijera filma "Strahinja Banović" sa Nebojšom Dugalićem ispraćena ovacijama u Karlovim Varima (FOTO)
Copyright Ekipa filma "Strahinja Banović" / Promo

Svetska premijera novog filma Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović” (“As Far As I Can Walk”) održana je u punoj velikoj sali na 55. Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, uz gromoglasan aplauz publike.

Film se, zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta, takmiči za prestižnu nagradu Kristalni globus. Ovo je prvi put nakon 20 godina da Srbija ima predstavnika u glavnom programu Karlovih Vari.

Nebojša Dugalić / Promo

Časopis “Variety” opisao je film kao “iznenađujuću i uzbudljivu kombinaciju srpske srednjevekovne epske pesme, ljubavnog trougla i priče o migrantima”, a Vladan Petković u svojoj kritici za portal “Cineuropa” kaže: “uspeo film iznenađujućeg koncepta, priča o dvoje Afričkih migranata koji traže svoje mesto u Evropi.”

Film “Strahinja Banović/Promo

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme “Banović Strahinja”, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Ekipa filma “Strahinja Banović” / Promo

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i čuveni sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Nensi Mensa Ofei, Stefan Arsenijević i Ibrahim Koma / Promo

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom “(A)torzija” za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. “Strahinja Banović” je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja “Ljubav i drugi zločini” koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Ekipa filma “Strahinja Banović” / Promo

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn u saradnji sa Cinnamon Filmom, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Fonda Saveta Evrope – Eurimaž, Filmskog fonda Luksemburg, Francuskog nacionalnog centra za film, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Litvanskog filmskog centtra i fonda Kreativna Evropa-MEDIA. Međunarodni distributer filma je beogradska kompanija Soul Food Films.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike