Skarlet Džohanson i Dženifer Lorens se razgolitile: Da li je #MeToo pokret uspeo da zauvek otera eksplicitne scene iz filmova?

12.08.2023

20:00

0

Ona na trenutak ispušta svoj peškir, dok iz kabine sa druge strane, vreba zapanjeni pogled

Skarlet Džohanson i Dženifer Lorens se razgolitile: Da li  je #MeToo pokret uspeo da zauvek otera eksplicitne scene iz filmova?
Skarlet Džohanson i Dženifer Lorens - Copyright Profimedia

Nakon bezbroj godina čednih filmova o superherojima, u bioskope se vraćaju filmovi sa glumcima koji su spremni da se zarad dobrog smeha razgolite, piše Gardijan.

Kako piše ovaj engleski list glumica Skarlet Džohanson, ima jednu golišavu scenu u najnovijem filmu Vesa Andersona, "Asteroid City" doduše ako trepnete u pogrešnom momentu, vrlo verovatno je da ćete ovu scenu propustiti.

Profimedia
SkaRlet Džohanson u filmu "Asteroid City"

Ona na trenutak ispušta svoj peškir, dok iz kabine sa druge strane, vreba zapanjeni pogled. Međutim, s obzirom da je reč o Vesu Andersonu, ovde se više radi o estetici nego neobuzdanoj požudi.

Film "Asteroid City" je zbog "Džohansonove kratke grafičke golotinje" dobio famozni R rejting, ali je nakon žalbe reditelja on skinut. Nije jasno zašto je Udruženje MPA koje dodeljuje ove rejtinge skinuo R oznaku ali prepostavlja se da je to zbog toga što je "golotinja bila neseksualna".

Zašto se prizori eksplicitne golotinje vraćaju u filmove?

Dženifer Lorens se skida u komediji "Devojka za sve" ne bi li zavela devetnaestogodišnjaka. Njih dvoje ulaze u vodu goli dok im neki neobuzdani tinejdžeri kradu odeću, da bi zatim nemoćna Lorens izašla potpuno gola iz vode.

Zašto se prizori eksplicitne golotinje vraćaju u filmove?

Profimedia
Dženifer Lorens u filmu "Devojka za sve"

- Filmovi pokušavaju da vrate onu životnu radost nakon godina pandemije - kaže kritičarka Kristen Lopez.

A zatim dodaje:

- Sve ovo deluje kao odgovor na ono što se dešava poslednjih godina a to su tuga i borba sa traumama. A koji je najbolji način da se to uradi, nego da vratimo golotinju u filmove.

Nikad manje golih scena u filmovima

Nikad nije bilo manje golotinje u filmovima nego danas. Studija iz 2019. godine pokazuje da su u 100 filmova eksplicitne scene sa ženskim likovima zastupljene 27,3 odsto, dok je taj procenat kod muških likova 8,5 odsto.

- Tokom istorije imali smo ženske figure koje su bile duboko seksualizovane, objektizovane, i pretvorene u priveske muških zvezda na filmu  - kaže Dejzi Ričards, sa Univerziteta Nottingham Trent.

Profimedia
Scena iz filma "Devojka za sve"

Pokret #MeToo imao je veliki uticaj na količinu golotinje i seksa koje možemo danas videti u filmovima, kaže Kristi Gevara, Flanagan, rediteljka dokumentarca, "Body Parts".

Iako danas postoje stroža pravila o načinu snimanja scena golotinje i seksa,  kao i prisustvo koordinatora intimnosti, i strožije klauzule u ugovorima kada je reč o snimanju nagih scena, čini se da reditelji sve više izbegavaju scene seksa i golotinje u filmu.

Profimedia
 

Ljudi su se udaljili od eksplicitnih scena odmah nakon MeToo pokreta, zbog straha da će biti optuženi za prinudu. Pandemija je dodatno stvari zakomplikovala, jer glumci nisu mogli fizički da se ljube ili snimaju jedan blizu drugog.

- Klatno je zamahnulo u jednu stranu i sada se vraća centru - zaključuje rediteljka dokumentarca, "Body Parts".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Guardian

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike