"Tar" otvara Letnji bioskop na terasi Doma Vojske: Kultni domaći i strani filmovi pod zvezdanim nebom

13.07.2023 | 16:30

Ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju 48 pažljivo biranih naslova

Copyright Profimedia

Na terasi Doma Vojske Srbije od 15. jula do 31. avgusta održaće se letnji bioskop, sa projekcijama ostvarenja domaće i svetske produkcije, saopštila je danas Jugoslovenska kinoteka.

U tom periodu od 21 sat, ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju 48 pažljivo biranih naslova. Letnji bioskop će početi sa radom projekcijom filma "Tar" Toda Filda, sa Kejt Blanšet u glavnoj ulozi.

Profimedia
 

- Verujemo da Beograd kao i svaka metropola zaslužuje bioskop pod otvorenim nebom. Za publiku smo pripremili poznata ostvarenja iz ove i prethodnih dekada, kao i 20 kultnih ostvarenja domaće kinematografije koja su digitalno restaurisana - izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Ponedeljkom, sredom i petkom restaurisani domaći filmovi

Na repertoaru letnjeg biskopa naći će se dela poput "Smrt u Veneciji" Lukina Viskontija, "Imitacija života" Daglasa Sirka, "Zmijsko jaje" Ingmara Bergmana, "Borselino" Žaka Dereja, "Velika iščekivanja" Alfonsa Kuarona, "Belfast" Keneta Brane, "Savršeni stranci" Paola Đenoveza, "Dauntonska opatija: Nova Era" i mnoga druga ostvarenja.

Film "Belfast" Promo/Fest
 

Među 20 digitalno restaurisanih klasika koji će se prikazivati ponedeljkom, sredom i petkom, neki od filmova koji će se naći"” Srđana Karanovića, "Tajvanska kanasta" i "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića, "Poseban tretman", "Pas koji je voleo "” Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana.

Povodom 100-godišnjice od rođenja glumca Mije Aleksića, publiku očekuje i premijera digitalno restaurisanog filma "Pusti snovi" Soje Jovanović iz 1968. godine.

Promo / Jugoslovenska kinoteka
 

- Uz specifičan doživljaj i užitak u remek delima sedme umetnosti, u autentičnoj letnjoj  atmosferi i jedinstvenom pogledu na centar Beograda, gledaoci će biti u prilici da se podsete nekih filmova koje su voleli, pogledaju filmove koje su propustili ili po ko zna koji put uživaju u možda nekom od svojih omiljenih filmskih ostvarenja - podsetila je urednik letnjeg bioskopa Ksenija Zelenović.

Karte za digitalno restaurisane domaće - jugoslovenske filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije.

U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev, u 21.15 časova. 

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug