Oproštaj od Srđana Koljevića u Jugoslovenskoj kinoteci: "Umetnost je izgubila taj 21 gram" (FOTO)

12.07.2023

15:15

0

Svi su istakli da je bio "nenametljiv, tih, povučen i skroman umetnik"

Oproštaj od Srđana Koljevića u Jugoslovenskoj kinoteci: "Umetnost je izgubila taj 21 gram" (FOTO)
Komemoracija u Jugoslovenskoj Kinoteci - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Komemoracija poznatom filmskom scenaristi i reditelju Srđanu Koljeviću održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci pred velikim brojem kolega iz sveta sedme umetnosti, gde su svi istakli da je bio "nenametljiv, tih, povučen i skroman umetnik".

Istaknuti autor, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Srđan Koljević preminuo je 8. jula u 56. godini, posle duge i teške bolesti.

Tanjug/Marko Đoković
 

Reditelj i producent Srdan Golubović je na komemoraciji istakao da mu je veoma teško da govori objektivno o Koljeviću koji mu je bio veliki prijatelj i saradnik na važnim filmovima.

Njegovi junaci su uvek bili sasvim obični ljudi, kao i on

- Bio je jedno vreme tokom devedesetih godina jedan od retkih koji je mogao da živi samo od pisanja filmskih scenarija. U srpsku kinematografiju je ušao preko filma 'Kaži zašto me ostavi' koji je radio sa svojim prijateljem Olegom Novkovićem.

Njegovi junaci su uvek bili sasvim obični ljudi, kakav je bio i on, tih, nenametljiv, topao. Režirao sam dva filma po njegovim scenarijima, i na trećem sam bio producent, a on reditelj - naveo je Golubović, koji je realizovao poznate projekte "Klopka" i "Krugovi" i producirao drugi Koljevićev rediteljski film "Žena sa slomljenim nosom".

Tanjug/Marko Đoković
 

Golubović je ocenio da je Koljević uvek imao u sebi suptilnu ironiju i neizmernu toplinu, a da je bio odmeren i neprikosnoven kao mentor, profesor na FDU, posebno usmeren i posvećen pedagoškom radu.

Duboki osmeh ispod šešira

Glumica Aleksandra Balmazović, koja se proslavila u Koljevićevom rediteljskom debiju "Sivi kamion crvene boje", rekla je da je imala privilegiju da glumi u tom filmu.

- Pamtim Srđanovu toplinu, šešir, duboki osmeh ispod šešira, jarko vesele boje. Ostavljaš svet kojem si dodao svoje boje. Umetnost je izgubila taj 21 gram tvojim odlaskom - naglasila je Balmazović i primetila da su njegovi likovi u scenarijima uvek bili hrabri, radoznali, otkačeni.

Tanjug/Marko Đoković
 

Režiser i scenarista Stefan Arsenijević sarađivao je sa Koljevićem na svom prvom dugometražnom igranom filmu "Ljubav i drugi zločini".

- Uvek me je ohrabrivao, podržavao, vodio kroz proces nastanka. Za mene je on jedan od najboljih scenarista i reditelja sa naših prostora, ostavio je mnogo dublji trag u srpskoj i regionalnoj kinematografiji nego što mislimo - rekao je Arsenijević.

Tanjug/Marko Đoković
 

Dramski pisac i scenarista Milena Marković poslala je pismo o Koljeviću, koje je pročitao glumac Nikola Rakočević, glavni glumac u njegovom filmu "Branio sam Mladu Bosnu" i u kome je zapisala da je "otišao naš voljeni kolega, tih, nenametljiv, pitom, blag, takođe uticajan, ali da nikada nije koristio svoj uticaj".

Scenarista i reditelj Srđan Koljević (1966-2023) preminuo je 8. jula nakon duge i teške bolesti. Bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Sahrana scenariste i reditelja Srđana Koljevića biće održana u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike