Hagrid stao u odbranu Džoane Rouling: Ne mislim da je uvredila transrodne osobe

19.09.2020

15:34 >> 13:33

0

Robi Koltrejn jedini je glumac iz franšize Hari Poter koji nije javno napao poznatu književnicu

Hagrid stao u odbranu Džoane Rouling: Ne mislim da je uvredila transrodne osobe
Copyright Profimedia

Glumac Robi Koltrejn, koji je glumio Hagrida u franšizi “Hari Poter” jedini je stao u odbranu autorke J.K. Rouling nakon što ju je javnost na Tviteru „sahranila“ zbog tvitova i novog romana “Troubled Blood” koji kao glavnog junaka ima transrodnu osobu.

Ovaj odabir teme možda i ne bi bio kritikovan da Roling nije ranije sa javnošću podelila svoje mišljenje o borbi za prava transrodnih osoba. Ona je u junu bila na udaru medija i jednog dela javnosti zbog stava da je borba za prava transrodnih i transeksualnih osoba otišla predaleko.

    • – Zabrinuta sam zbog velike eksplozije mladih žena koje žele tranziciju, kao i zbog sve većeg broja onih koji žele da se vrate prvobitnom polu nakon tranzicije jer žale zbog preduzimanja koraka koji su u nekim slučajevima nepovratno promenili njihova tela i oduzeli im plodnost – napisala je letos Rouling.

Mnogi su je zbog tog stava optužili za transfobiju i govor mržnje.

“U spomen na Dž. K. Rouling. Ona nije mrtva, ali je ubila sopstvenu karijeru ponosno mrzeći trans – ljude, i ionako nikome ne bi zaista nedostajala”, napisali su na Tviteru.

U razgovoru za Radio Times, Koltrejn je rekao da ne može da razume zašto su ljudi toliko ogorčeni i kivni na njene komentare o seksu i polu dok gospodari „Tviter generacija“.

– Ne mislim da je ono što je rekla zaista uvredljivo. Ne znam zašto, ali postoji čitava generacija na Tviteru koja se mota okolo čekajući da bude uvređena”, rekao je glumac i dodao:

– Oni ne bi dobili rat, zar ne? Možda to govorim kao mrzovoljni starac, ali samo mislite: ‘Oh, pređi preko sebe. Opameti se, uspravi se i nastavi dalje.“

Istakao je da ne želi da se meša u to zbog svih poruka mržnje i ostalih gluposti koje mu ne trebaju u životu. Inače, Koltrejn je jedini član glumačke ekipe „Hari Potera“ koji je branio Roulingovu.

Podsetimo, spisateljica je proletos rekla da bi transrodna ideologija mogla dovesti do brisanja ženstvenosti kakvu poznajemo negirajući pritom osnovne biološke funkcije koje razlikuju žene od muškaraca.

– Ako seks nije stvaran, ne postoji privlačnost istog pola. Ako seks nije stvaran, proživljena stvarnost žena na globalnom nivou se briše. Poznajem i volim trans ljude, ali brisanje koncepta seksa uklanja sposobnost mnogih da smisleno razgovaraju o svom životu. Nije mržnja govoriti istinu “, tvitovala je.

Nakon njene objave, Rouling se suočila sa ozbiljnom reakcijom na društvenim mrežama, što je podstaklo i zvezde “Harija Potera” Danijela Redklifa, Emu Votson i Ruperta Grinta da zajedno javno izjave da podržavaju trans pokret. Dok su se pojačavale kritike, Rouling je napisala esej o svojim iskustvima preživljavanja i seksualnog nasilja i nasilja u porodici i tvrdila da koncept muškarca koji postaje žena u potpunosti briše ženskost.

– Nije dovoljno da žene budu trans saveznice. Žene moraju da prihvate i priznaju da ne postoji materijalna razlika između trans žena i njih samih. Ali, kao što su mnoge žene govorile pre mene, „žena“ nije kostim. ‘Žena’ nije ideja u glavi muškarca. „Žena“ nije ružičasti mozak, naklonost prema Jimmi Choos-u ili bilo koja druga seksistička ideja koja se danas nekako smatra popularnom“, napisala je ona.

Hašteg #RIPJKRovling počeo da se pojavljuje na Tviteru kao odgovor na vest da će se njena nova knjiga usredsrediti na serijsko ubistvo u oblačenju.

“Roman prati istragu nedovršenog slučaja – nestanka G.P. Margot Bamborough 1974. godine, za koju se smatra da je bila žrtva Denisa Krida, serijskog ubice transvestita”, napisao je Telegraph u recenziji romana, a Džejk Keridž iz Telegrapha prokomentarisao je: „pouka bi bila – Nikad ne verujte muškarcu u haljini.”

Viralni hešteg je za manje od dvanaest sati sakupio skoro milion tvitova.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike