Biografija kralja Čarlsa potukla memoare princa Harija: Knjiga kakvu niko nije očekivao (FOTO)

08.05.2023 | 14:00

Autor: Dejan Ćirić

Prodata je u 15.786 primeraka za sedam dana

Copyright Profimedia

Krunisanje kralja Čarlsa III je tokom minulog vikenda bilo jedan od najvažnijih događaja ne samo u Velikoj Britaniji, već u celom svetu.

Pored pompe i spektakla koji i inače prate život britanske kraljevske porodice, a posebno prilikom ovakvih ceremonija, zanimljiv je podatak da je knjiga za decu „Kralj Čarls“ Izabel Sančez Vegare zauzela prvo mesto na listi najprodavanijih knjiga u Engleskoj.

Gareth Cattermole/Pool Photo via AP
 

Mali ljudi, veliki snovi

U pitanju je biografija kralja objavljena u okviru edicije „Mali ljudi, veliki snovi“, koja uključuje ilustrovane biografije značajnih ličnosti. Dokumentarna knjiga, koju je ilustrovao Met Hant, prva je iz ove serije koja je dospela na prvo mesto. Prodata je u 15.786 primeraka za sedam dana.

Profimedia
 

Drugi naslovi na temu krunisanja koji su se uspešno prodavali u nedelji pred krunisanje su „Zvanični program suvenira za krunisanje“, „Vini Pu upoznaje kralja“ i „Kraljeve pantalone“ Nikolasa Alana, nastavak knjige „Kraljičine gaćice“ iz 1993. godine.

- Interesantno je da se većina njih pojavljuje na tržištu za decu, a ne na tržištu za odrasle - rekao je Filip Stoun iz „Nielsen BookData“, kompanije koja objavljuje britansku listu knjiga, prenosi Gardijan.

Sunovrat Harijevih memoara

Memoari princa Harija, koji su oborili rekorde kao najbrže prodavana knjiga publicistike u januaru, pali su na 117. mesto na listi. Prošle nedelje prodato je samo 1.862 primerka.

Profimedia
 

- „Kralj Čarls“ će verovatno ostati na vrhu top lista u narednih nekoliko nedelja u zavisnosti od toga kada budu britanske knjižare odlučile da zamene izloge na temu krunisanja - zaključio je Stoun.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam