Predstavljamo vam najskuplje filmove svih vremena: Na šta se troše milioni dolara (VIDEO)

07.05.2023 | 19:01

Autor: Dejan Ćirić

Prvih pet mesta zauzimaju kultni blokbasteri

Copyright Profimedia

Tom Kruz je zvanično postao najplaćeniji glumac svih vremena, Margo Robi je trenutno najplaćenija glumica Holivuda, Leonardo Dikaprio drži dva mesta na listi 22. najplaćenije uloge u istoriji a mi vam sada predstavljamo i pet najskupljih filmova.

5. „Avengers: Endgame“ - 356 miliona dolara

Prema pisanju ign.adria na petom mestu sa neverovatnim budžetom od 356 miliona je „Avengers: Endgame“ iz 2019. godine, remek-delo koje je ostavilo neizbrisiv trag u svetu kinematografije. Film je kulminacija više od decenije pripovedanja i okuplja sve omiljene likove iz Marvelovog filmskog univerzuma. Film režiraju Entoni i Džo Ruso, koji su napravili odličan posao u stvaranju vizualno zapanjujućeg i emocionalno rezonantnog filma.

Ono što ovo ostvarenje čini takvim klasikom je njegova sposobnost da besprekorno spoji akciju sa emocijama. To nije samo još jedan film o superherojima, to je priča o ljubavi, žrtvi i iskupljenju. Film takođe odaje počast svojim prethodnicima dok postavlja nove mogućnosti za buduće filmove u franšizi. „Avengers: Endgame“ je epski završetak jednog od najznačajnijih filmskih putovanja u istoriji.

4. „Avengers: Age of Ultron“ - 365 miliona dolara

Četvrto mesto zauzima „Avengers: Age of Ultron“, superherojski film koji je objavljen 2015. Film je režirao Džoš Vidon, u produkciji Marvel Studios. To je nastavak „Avengersa“ iz 2012. godine u kome glavne uloge tumače Robert Dauni Džunior, Kris Evans, Mark Rufalo, Kris Hemsvort, Skarlet Džohanson, Džeremi Rejner i Džejms Spajder. Budžet od 365 miliona morao je biti dovoljan da se od ovog projekta napravi ogroman uspeh.

3. „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“ - 379 miliona dolara

Na trećem mestu je film „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“ iz 2011. godine, koji je režirao Rob Maršal, a koji je imao budžet od 379 miliona, što ga čini jednim od najskupljih filmova ikada snimljenih. Budžet je prvenstveno je potrošen na specijalne efekte, kostime i lokacije. Film sadrži zapanjujuće vizuelne efekte koji oživljavaju mitska bića kao što su sirene i zombiji. Kostimi koje je nosila glumačka ekipa takođe su bili razrađeni i detaljni, doprinoseći celokupnoj estetici filma.

Pored ovih troškova, veliki deo budžeta je izdvojen za snimanje na lokacijama na Havajima i u Londonu koje su pružile autentičnu pozadinu za priču filma i doprinele njegovoj ukupnoj privlačnosti. Uprkos visokoj ceni, film je zaradio preko milijardu dolara širom sveta.

2. „Star Wars: The Rise of Skywalker“ - 416 miliona dolara

Drugo mesto zauzima ostvarenje „Star Wars: The Rise of Skywalker“ koji je bio jedan od najiščekivanijih filmova 2019. godine. Budžet je bio neophodan za stvaranje zadivljujućih vizuelnih efekata i razrađenih setova koji su sinonim za  franšizu „Ratovi zvezda“.

Informacija o budžetu filma nije prošla bez kontroverzi, jer su neki fanovi smatrali da je visoka cena dovela do mračne priče. Međutim, drugi su tvrdili da je budžet omogućio veliko finale sage o Skajvokeru, sa epskim bitkama i emotivnim trenucima.

Uprkos različitim reakcijama kritičara i obožavatelja, film je zaradio preko milijardu dolara na blagajnama širom sveta. Ovaj uspeh se delom može pripisati njegovoj masivnoj marketinškoj kampanji i bazi vernih obožavatelja.

1. „Star Wars: The Force Awakens“ - 447 miliona dolara

Na prvom mestu je „Star Wars: The Force Awakens“. Bio je jedan od najiščekivanijih filmova 2015. godine. Ogroman budžet filma opravdan je uspehom na blagajnama, jer je zaradio preko 2 milijarde dolara širom sveta.

Većina budžeta otišla je na stvaranje zapanjujućih vizuelnih efekata i zamršenih scenografija. Producentski tim filma nije štedeo novac u stvaranju vizuelno zadivljujućeg sveta koji se obožavateljima franšize činio poznatim i novim.

Pored impresivnih vizuelnih prikaza, „The Force Awakens“ se takođe može pohvaliti odličnom glumačkom ekipom predvođenom Harisonom Fordom.  

Uprkos ogromnim troškovima „The Force Awakens“ se pokazao kao mudra investicija za Dizni i Lucasfilm. Ne samo da je revitalizirao franšizu „Ratovi zvezda“, već je postavio i novi standard za snimanje blokbastera.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam