Pijanista ponovo oduševio svojim radom: Mural Jovana Memedovića od 4.000 plastičnih flaša na Savi

01.10.2020

11:36 >> 06:46

1

Nova akcija angažovanog beogradskog umetnika sprovedena je povodom Svetskog dana reka

Pijanista ponovo oduševio svojim radom: Mural Jovana Memedovića od 4.000 plastičnih flaša na Savi
Copyright Printscreen / Youtube /Andrej Josifovski

Umetnik Andrej Josifovski Pijanista je, nakon rada “Nova vera” sa likom razapetog Hrista na stubu pod kamerama za video nadzor na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara i portreta Novaka Đokovića površine 264 kvadratnih metara, na šljaci Teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi, ostvario novi poduhvat – napravio je portret Jovana Memedovića koji pluta na vodi i to od 4.000 upletenih plastičnih flaša sakupljenih sa reka.

Nova akcija angažovanog beogradskog umetnika sprovedena je povodom Svetskog dana reka.

Portret Jovana Memedovića uradio je jer se, kako je objasnio, radi o čoveku koji kroz svoj posao vodi računa o svima nama.
– Njegove emisije kulturno-obrazovnog karaktera su poput onih uz koje se nekada odrastalo, a koje su otkrivajući nam tajne prirode zapravo govorile o našim potrebama i našem zdravlju – objasnio je Josifovski u izjavi za Nova.rs.

Printscreen / Youtube / Andrej Josifovski

Projekat je nastao na placu reciklažnog centra EKOStar PAK u Beogradu, odakle su flaše prenete na Savu između Starog i Novog železničkog mosta.

Postavka je duga 20, a široka 12 metara i zauzima površinu od 240 kvadrata, a kuriozitet je da je reč o prvom umetničkom poduhvatu ovog tipa, gde se jedan lik ocrtava slaganjem mozaika od odbačenih plastičnih flaša sakupljenih sa reka.

– Kao što su ljudske oči ogledalo duše, reke su ogledalo prirode. Moramo da budemo odgovorni. Ne živimo sami na ovom svetu, već kao deo univerzalnog ekosistema. Želeo sam da skrenem pažnju na ozbiljne probleme, koje kao jedno civilizovano društvo ne bismo smeli da imamo. Nedopustivo je, na primer, da se reciklaža promoviše, a da se onda đubre baca na istu gomilu. Za sada je svest o tome jako loša, a ovaj rad je trebalo da pokaže da reciklirani otpad ima svoju korisnu namenu. Ovaj rad je služio da prenese poruku, jer čemu lepota ako ne razvija krila? – ističe Pijanista.
Po završetku rada, flaše su uklonjene iz reke i odnete na reciklažu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nova.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike