U Narodnoj biblioteci 1.400 originalnih ilustracija i crteža Ljubice Cuce Sokić

29.09.2020

14:04 >> 16:13

0

U fondu ove institucije čuva se celokupna lična biblioteka umetnice, njen autoportret, lični predmeti i slikarski pribor iz ateljea

U Narodnoj biblioteci 1.400 originalnih ilustracija i crteža Ljubice Cuce Sokić
Copyright Printscreen/YouTube/Sanja Momčilović

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković potpisao je sa članovima porodice Gatalović ugovor o poklonu, kojim je ovoj instituciji povereno na trajnu brigu i čuvanje više od 1.400 originalnih ilustracija i crteža Ljubice Cuce Sokić rađenih za dečje časopise i popularne knjige za decu.

Još 2009. godine u NBS je formirana Biblioteka Ljubice Cuce Sokić, u čijem se fondu čuva celokupna lična biblioteka umetnice, njen autoportret, lični predmeti i slikarski pribor iz ateljea.

Pored slikarstva Sokić (1914-2009) se bavila pedagogijom, ilustracijom dečijih knjiga i časopisa, kao i izradom skica za filmove. U početku je slikala mrtve prirode, pejzaže, figure i portrete, a njeno slikarsvo se opisuje kao intimističko. Poznata slikarka je na beogradskoj Umetničkoj školi, nastavnički tečaj, studirala od 1930. do 1934. godine kod Bete Vukanović i Ljube Ivanovića, a akademski tečaj od 1934. do 1936. kod Ivana Radovića. Jedan je od osnivača grupe Desetorica (1940) sa kojom iste godine izlaže u Beogradu i Zagrebu, a radila je kao profesor na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu.

Za dopisnog člana SANU izabrana je 1968, a redovnog 1978. godine. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnica je brojnih nagrada.

Nakon smrti Ljubice Cuce Sokić u januaru 2009. godine, objavljena je monografska studija o pastelima pronađenim u njenom ateljeu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike