Na male ekrane stiže istorijski spektakl: Evo ko je “Jugoslovenka”

02.10.2020

10:23 >> 14:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Uzbudljiva priča o ljubavi, prijateljstvu, intrigama, stegama društva, spletkama, moralnim načelima i slobodi, fantastična glumačka ekipa, veličanstvena s

Na male ekrane stiže istorijski spektakl: Evo ko je “Jugoslovenka”
Copyright Promo/Jelena Simonović

Nakon velikog uspeha serije “Crveni mesec”, od 12. oktobra na programu televizije “Pink” počinje da se emituje “Jugoslovenka”, istorijska dramska serija idejnog tvorca Romana Majetića i producenta Željka Mitrovića. “Jugoslovenka” je zasnovana na stvarnim događajima, a ujedno predstavlja svojevrstan “spin-off” serije “Crveni mesec”, odnosno priču koja se detaljnije bavi određenim delom originalne serije. Iako sama radnja “Jugoslovenke” nije nastavak “Crvenog meseca”, ono što ih povezuje su likovi, najpre stvarne istorijske ličnosti poput prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića, kralja Petra I Karađorđevića, Nikole Pašića, Dragutina Dimitrijevića Apisa, ali i nekoliko njih koji su plod autorove mašte, kao što je Sofija Baumen, doktor Bočev, Jovan Petrović, Pavle Dimitrović, Marija Baumen i drugi. Ivani Dudić, Slaviši Čuroviću, Mihajlu Jovanoviću, Lepomiru Ivkoviću, Danielu Kovačeviću, Srđanu Karanoviću, Branku Đuriću i Nini Grahovac, u “Jugoslovenki” se pridružuju nova lica i fantastični srpski glumci: mlada glumica Jovana Milovanović koja igra glavnu žensku ulogu Kosanu, zatim Jana Milić-Ilić, Zoran Pajić, Dragan Vujića Vujke, Dušan Kaličanin, Stefan Radonjić, Tamara Šustić, Branka Pujić, Boris Komnenić, Žarko Stepanov i mnogi drugi.

Tamara Šustić, Jana Milić Ilić i Jovana Milovanović Promo/Jovana Simonović

Priča “Jugoslovenke” počinje u avgustu 1916. godine, u veoma teškom periodu srpske istorije – zemlja je okupirana, podeljena između Austro-Ugarske i Bugarske koje sprovode teror nad srpskim stanovništvom, dok je srpska vojska u Grčkoj, nakon povlačenja preko Albanije. Sve to stvorilo je izuzetno napetu političku situaciju: odnosi između dela oficira s jedne, i Vlade i Dvora s druge strane, krajnje su zategnuti. Istorijski deo priče prati rasplet tih odnosa, koji će kulminirati hapšenjem grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, iza čega će uslediti takozvani “Solunski process” u kojem će veliki broj oficira i ostalih zaverenika biti osuđeno na smrt ili dugogodišnju robiju. Priča dalje prati događaje na frontu, ulogu srpske vojske u proboju Solunskog fronta te situaciju nakon oslobođenja zemlje – stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, pa sve do smrti kralja Petra I Karađorđevića 1921. godine, kada se završava jedna era u vladavini dinastije Karađorđević, ali i celokupnoj srpskoj istoriji.

Dragan Vujić Vujke Promo/Jelena Simonović

U središtu dela priče koja je plod autorove mašte su porodice Pavlović i Ristić, koje simbolizuju dva pola srpskog društva te epohe. Pavlovići su stara beogradska porodica, ugledna i nekada imućna, u kojoj su se osnovne vrednosti, čast i poštenje, prenosile s generacije na generaciju i predstavljale osnovu njihovog života, poslovanja i uopšte ophođenja. Kao takvi, predstavljaju vrstu koja pripada nekim prošlim vremenima, polako izumire i ne snalazi se u novim okolnostima u kojima se poslovni uspesi baziraju na korupciji, zakulisnim igrama i političkim vezama – okruženje u kojem se Ristići snalaze kao ribe u vodi.

Ivana Dudić Promo/Jelena Simonović

Glavni junaci, Kosana i Vuk dolaze iz ta dva različita sveta. Njihovi razdvojeni životi, a potom i povezani, niz su epizoda koje svedoče o društvenim promenama, o nekom novom svetu i vrednostima u kojem je časno viteštvo iz “Crvenog meseca” relikvija prošlosti. U prvom delu priče, dok su junaci na Krfu, povremeno se vraćamo u prošlost, u vreme mladosti njihovih roditelja, da bi se u drugom delu serije, kad se svi likovi nađu u Beogradu, sve priče spojile u jednu, što dovodi do otkrivanja dugo skrivenih porodičnih tajni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike