Omiljeni film Baraka Obame proglašen za najbolji na stranom jeziku

22.12.2020

13:00 >> 17:25

0

Ostvarenje je dobilo nagradu Asocijacije filmskih kritičara Los Anđelesa za 2020. godinu, a premijerno je prikazano na 72. Kanskom festivalu

Omiljeni film Baraka Obame proglašen za najbolji na stranom jeziku
Copyright Printscreen / Youtube

Film ruskog režisera Kantemira Balagova „Dilda“ dobio je nagradu Asocijacije filmskih kritičara Los Anđelesa kao najbolji film ove godine na stranom jeziku.

Film je početkom decembra bio uključen u spisak najboljih ostvarenja u 2020. godini, prema oceni filmskog kritičara „Njujork tajmsa“ Minoli Dargis, a bivši predsednik SAD Barak Obama je film Balagova označio kao jedan od svojih omiljenih u ovoj godini.

Radnja filma „Dilda“ odvija se u Lenjingradu 1945. godine. To je priča o dve prijateljice s fronta, koje nakon rata pokušavaju da otpočnu normalan život u gradu koji je preživeo dugotrajnu blokadu. Oko njih je ratom razoren i izmučen grad, a najstrašnije ruševine su unutar njih samih, prenosi Sputnik.

Pročitajte još

Svetska premijera filma bila je u zvaničnom takmičarskom programu „Poseban pogled“ 72. Kanskog festivala. Film je dobio dva priznanja – nagradu za najbolju režiju i nagradu Međunarodne federacije filmskih novinara (FIPRESCI) s obrazloženjem: „Za neverovatnu estetiku filmskog jezika i neponovljivu priču o posleratnoj traumi“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike