Novi film Nenada Jezdića „Vikend sa ćaletom“ uskoro u bioskopima

02.10.2020

05:36 >> 14:16

0

Autor: Dejan Ćirić

Od Miroslava Momčilovića, tvorca filmova Kad porastem biću Kengur, Sedam i po, Čekaj me ja sigurno neću doći”, Smrt čoveka na Balkanu”, Smrdljiva baj

Novi film Nenada Jezdića „Vikend sa ćaletom“ uskoro u bioskopima
Copyright Film "Vikend sa ćaletom" Promo/Helena Kominac

Nakon višemesečnog zatišja i srećnog povratka sjaju bioskopskih dvorana, iz jezgra srpske kinematografije na veliko platno uskoro stiže i prva domaća komedija, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića – „Vikend sa ćaletom“. Ostvarenje u kome je Momčilović okupio istaknuta imena domaćeg glumišta – Nenada Jezdića, Baneta Vidakovića, Miodraga Mikija Krstovića, Borisa Milivojevića, Katarinu Radivojević i Svetlanu Cecu Bojković, donosi priču o paralelnim svetovima, o ocu i sinu različitih karaktera koji nakon godina razdvojenosti pokušavaju da uspostave prijateljski odnos u toku samo jednog vikenda. Uz Nenada Jezdića, koji tumači glavni lik, oca Kašiku, značajnu ulogu u filmu, sina Ognjena, imao je mladi glumac, dečak Vasa Vraneš.

– Nenametljivo, voajerski, „iz ruke“, uvek u neposrednoj blizini glavnih aktera, s akcentom na detalje u kostimu i rekvizite koji su karakteristični za Kašikin svet, želim da pokažem odnos njih dvojice – sina, koji se tek sprema da zakorači u svet, i oca, koji je na zalasku, u rezimiranju turbulentog, naizgled luksuznog, a u osnovi turobnog, mučnog i u dobroj meri promašenog života. Ali niti on može da vrati život unazad, niti dečak može da ima drugog oca. To je taj otac i to je taj život, jedan jedini – istakao je reditelj Momčilović.

Promo/Helena Kominac

Kašika (Nenad Jezdić), sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom na to da ga nije viđao pet godina jer je zbog „malih komplikacija“ imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je, po njegovom mišljenju, mekano, slabašno i devijantno.

Ognjen, odrastao u savremenom vaj-faj okruženju, iz virtuelnog, munjevito, bez vremena da dođe do daha, upada u podzemni svet svog oca koji pokušava nemoguće – da u nekoliko dana isporuči svu toplinu, iskustvo i mudrost koje poseduje, istovremeno pokušavajući da kao „pravi beogradski šmeker“ od malog sakrije svoju bolest.

Promo/Helena Kominac

U ostalim ulogama našli su se: Srna Lango, Anja Alač, Jelena Đukić, Ana Radović, Marko Gvero, Bojan Lazarov i Miljan Davidović, a gost u filmu je fudbaler Vujadin Savić. Producent je Igor Turčinović, direktor fotografije Dalibor Tonković, scenograf Boris Deheljan, kostimografkinja Jelena Petrović, a montažu je radio Petar Jakonić. Film je podržao Filmski centar Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike