"Faraon, divljak i princeza" u bioskopima: Avantura koja povezuje Stari Egipat, Francusku i turski dvor (FOTO/VIDEO)

26.01.2023

07:00

0

Od nagrađivanog maga za animacije Mišela Osla stiže najnovija avantura

"Faraon, divljak i princeza" u bioskopima: Avantura koja povezuje Stari Egipat, Francusku i turski dvor (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Faraon, divljak i princeza" - Copyright Promo/MCF

Sećate li se animiranog filma "Kiriku i veštica", koji je zvanično prvi bioskopski animirani film sinhronizovan na srpskom jeziku?

Od istog reditelja, nagrađivanog maga za animacije Mišela Osla (Michel Ocelot), 26. januara u bioskope stiže najnovija avantura, ujedno uzbudljiva i edukativna, istorijskim činjenicama potkovana - "Faraon, divljak i princeza".

Šta epopeja o Starom Egiptu, srednjovekovna legenda sa francuskih planina i fantazija sa  turskog dvora mogu da imaju zajedničko?

Promo/MCF
 

Najnovije animirano ostvarenje reditelja Mišela Osla, dobitnika nagrade BAFTA, premijerno prikazano na 18. KIDS FEST-u, predstavlja tri različite priče, tri doba koja nemaju potpunu međusobnu povezanost.

Neobičan spoj bogova, prinčeva i princeza

Pred gledaocima će se naći neobičan spoj različitosti, jedinstvena celina o svemoćnim  bogovima, prinčevima i princezama, ljubavi, hrabrosti i snovima.

Egipatska civilizacija fascinirala je Osla od malih nogu, i kako bi što uverljivije predstavio prvu priču animacije, odeljenje Luvra koje je specijalizovano za Egipat, kao i za afričke dinastije, pomoglo mu je pri radu, te je ova priča, kako ističe Oslo, istorijski najtačnija.

U svojoj karijeri prikazivao je Japan, Persiju, Tibet, Antile, a na isti način pristupio je i francuskom regionu Overnj. Putovao je njegovim predelima i istraživao kamerom, i na taj način je predstavio i sledeću priču animacije: "Mnogo sam naučio o toj teritoriji i svemu onome što je predstavlja: sivi vulkanski kamen, katedrala u Klermon-Feranu, veliki broj zamkova koji su me oduševili."

Promo/MCF
 

Priča bez mnogo dijaloga

Ovo je priča bez mnogo dijaloga...

 - Likovi izražavaju svoje komplikovane misli i osećanja na način koji je razumljiv čak i najmlađima, a nije previše jednostavan odraslima. Volim da upotrebljavam samo korisne reči i uvek se preispitujem koji im je smisao - kaže Oslo.

Mišel Oslo je poznat po mnogim crtanim filmovima ("Azur i Asmar", "Dilili u Parizu"), a na ovim prostorima posebno je ostala upamaćena animacija "Kiriku i veštica", koja zvanično slovi za prvu sinhronizovanu animaciju prikazanu u bioskopima kod nas.

- Danas srećem ljude koji su kao deca gledali moje filmove i koji mi na njima zahvaljuju. To je neverovatno. Većina animatora koji su se pridružili mom timu rekli su mi da su odrasli uz moje filmove i da su zbog toga došli da rade sa mnom. Često se susrećem sa svojom publikom i razgovaram sa gledaocima svih uzrasta. Divno je kada jedan autor može da vidi ono što njegov rad postiže tokom godina. Zaista sam ispunjen - rekao je Mišel Oslo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike