Izabrana reč godine: Značenje joj je jezivo!

01.12.2022 | 17:15

Najbolje opisuje doba u kom se trenutno nalazimo

Copyright Profimedia

Američki izdavač rečnika „Merijam-Vebster“ objavio je da je u 2022. godini zabeležen porast od 1.740 posto kada je pretraživanje jedne reči u pitanju. I to reči "gaslighting" koja potiče od naziva predstave "Gas Light" autora Patrika Hamiltona, koja je prvi put premijerno prikazana 1938. godine u Londonu, a čija radnja je smeštena u Viktorijansko doba.

Samo šest godina kasnije, snimljen je i film "Gaslight" po uzoru na spomenutu predstavu, za koji je glumica Ingrid Bergman dobila Oskara za najbolju glumicu.

Hamiltonova drama je mračna priča o braku zasnovanom na obmani i prevari, odnosno mužu koji želi da izludi svoju ženu.

Profimedia
 

Manipulacija izluđivanjem

Rečnici danas "gaslighting" definišu kao "čin ili praksu dovođenja u zabludu nekoga, tako da on na kraju počne da sumnja u svoj zdrav razum". Sa stručne strane, ova reč se opisuje kao manipulacija izluđivanjem ili kao oblik emocionalnog zlostavljanja u kom zlostavljač manipuliše žrtvom kako bi je naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.

"Poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje „gaslighting“ je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine, jer najbolje opisuje doba u kom se nalazimo" naveli su urednici „Merijam-Vebstera“.

Pixabay
 

Oni su dodali kako se ona za ovu titulu „borila“ zajedno sa "omikronom" - slovom grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zaraznog soja virusa korona, ali i sa "sentient" - rečju koja je najviše pretraživana nakon što je Guglov inženjer Blejk Lemojn izjavio za medije kako veštačka inteligencija koju je razvila njegova kompanija ima razum.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: nationalgeographic.rs