Vedrana Rudan otkrila zaplet svog novog romana: Sve počinje silovanjem na maturskoj večeri

03.11.2022 | 13:30

„Za sada mi je radni naslov ’Kako ptice lepo pevaju’, mada mi se nazivi stalno menjaju“, ističe književnica

Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Popularna hrvatska književnica Vedrana Rudan bila je gost nedavno završenog beogradskog Sajma knjiga i tom prilikom je otkrila da radi na novoj knjizi, za koju joj je, kako je rekla, država Hrvatska dala podršku za stvaranje od nekoliko hiljada evra, što je učinila i za roman “Doživotna robija”.

- Za mene koja volim novac, to je veliki izazov. Tako sam zbog para koje će mi država dati, već napisala početak nove knjige. Onda im se početak pošalje, ako se njima dopadne, uplaćuju novac za pisanje celog dela. Za sada mi je radni naslov “Kako ptice lepo pevaju”, mada mi se nazivi stalno menjaju - rekla je spisateljica.

Promo / Rino Gropuzzo
 

Rudan je otkrila i zaplet romana u nastajanju - junakinja je sa svojih 18 godina otišla na matursko veče gde ju je silovao komšija, inače brat od njene prijateljice. Ona je zatrudnela, prekinula školovanje i rodila dete. Naravno, nije rekla silovatelju da je on otac. I čitav svoj život je posvetila sinu, da ga vaspita tako da bude dobar muškarac. Ali, dešava se da je njen sin takođe silovao neku devojku i onda se majci sve vratilo na početak.

- Međutim, na kraju nije sve baš tako kako izgleda, jer knjiga mora da ima iznenađenja. Tako da sam ja prepričala sadržaj koji nema veze sa sadržajem. Jasno je samo da sam krenula u lov na državne pare, to mi je zadatak, a tek krajem godine ću dobiti sredstva od njih - objasnila je autorka.

ATAImages/Antonio Ahel
 

- Rok postoji, mada sam im rekla da ću završiti roman za godinu dana. Važno je da oni to nikada ne kontrolišu, i poštuju umetnike, to je lepo od Ministarstva kulture Hrvatske. Znaju oni da pisci danas imaju jednu, sutra drugu ideju. Roman “Doživotna robija” sam pisala šest godina, a kada sam tražila novac od države, rekla sam da će biti gotov za devet meseci. Taj roman sam pisala u devet verzija i on se u potpunosti razlikuje od prve verzije od pre šest godina - kaže Vedrana i dodaje da je roman napisala do pola, stala i odložila rukopis u neku fioku.

Kada je stolar jednom prilikom popravljao njen sto, pronašla je zaboravljeni rukopis, počela da ga čita i toliko se unela u priču da je uvidela da joj se sviđa sve do tada napisano i rešila je da nastavi.

Vedrana Rudan Promo/Laguna
 

- Likovi su mi bili zanimljivi i rekla sam sebi da to moram da završim. U pitanju je kombinacija krimića, ljubavne priče i pornografije kojom sam danas jako zadovoljna - zaključila je Rudan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug