Rasplet u vezi s nosiocem autorskih prava Milana Mladenovića

13.10.2020

10:34 >> 14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Mascom: Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava

Rasplet u vezi s nosiocem autorskih prava Milana Mladenovića
Copyright Printscreen/Youtube

Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku, i shodno tome, izdavačke kuće „Mascom“ i „Tin Drum Music“ ograđuju se od neistinitih tvrdnji Zadužbine o zloupotrebi konkursa „EKV: Tvoja pesma“, koji je raspisan isključivo kao podrška muzičarima za vreme pandemije, saopštile su danas izdavačke kuće Mascom“ i „Tin Drum Music“ .

U saopštenju podsećaju da je sud pravosnažno odbio, kao neosnovan, pokušaj Zadužbine Milana Mladenovića da zabrani kući „Mascom“ da izdaje albume EKV-a, zbog navodne povrede autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića.

– Razlog za donošenje ovakve konačne sudske odluke leži u tome što Zadužbina nije čak ni učinila verovatnim da je nosilac autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića za kakvu se predstavlja. Shodno navedenim činjenicama, izdavačkoj kući „Mascom“ nije potrebna bilo kakva dozvola Zadužbine Milana Mladenovića da izdaje albume EKV-a, tim pre što Zadužbina nije nosilac ovih prava – piše u saopštenju.

Kako navode predstavnici izdavačkih kuća u saopštenju – apsolutno je netačna insinuacija da je Konkurs raspisan u ime Milana Mladenovića i grupe EKV. Kako se ističe, reč je o društveno korisnom konkursu čiji je osnovni cilj da pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije.

– Odrednica „EKV“ je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe. Prema tome, njeno korišćenje je apsolutno zakonito, bez obzira na to što je Zadužbina samoinicijativno prisvojila oznaku „EKV“ – piše u saopštenju.

Imajući u vidu da je žig prevashodno oznaka robe i usluga, u izdavačkim kućama nisu mogli ni da pretpostave da je neko otišao u Zavod za intelektualnu svojinu i kao žig registrovao reči „Ekatarina Velika“ i „EKV“.

Printscreen/Youtube

Prema shvatanju izavačkih kuća „Mascom“ i „Tin Drum Music“ , ovo je učinjeno kako bi svako morao da traži dozvolu Zadužbine ako i pomisli da na bilo koji način koristi skraćenicu „EKV“ ili naziv „Ekatarina Velika“, a izdavanje dozvole u praksi po pravilu podrazumeva plaćanje određene sume novca.

– Shodno tome, podsećamo da Zadužbina kao nedobitna organizacija na godišnjem nivou prihoduje više desetina hiljada evra. Pošto nagrada koju dodeljuje iznosi svega 2.000, postavlja se pitanje kako to da po poslednjim finansijskim izveštajima Zadužbina beleži veće rashode od prihoda – piše u saopštenju izdavačkih kuća „Mascom“ i „Tin Drum Music“ .

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike