Šta nas sve čeka u poslednjoj nedelji Kaleidoskopa kulture: Gigantsko "Dvostruko srce" i velika imena svetske dizajn scene

29.09.2022

13:30

0

Platoi SPENS-a postaće prostori za umetničke prostorne intervencije

Šta nas sve čeka u poslednjoj nedelji Kaleidoskopa kulture: Gigantsko "Dvostruko srce" i velika imena svetske dizajn scene
Motion Motion 2022 ©Clack - David Gallard-137(1) - Copyright _Motion Motion 2022 ©Clack - David Gallard

Tradicionalnim četvrtim Dizajn paviljonom započeće poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture, nedelja primenjene umetnosti, koja će biti održana od 30. septembra do 7. oktobra na SPENS-u, novosadskom gigantu modernističke arhitekture.  

Pred sam kraj Kaleidoskopa kulture, publika će imati priliku da se upozna sa više od 300 najznačajnijih autora i autorki u domenu grafičkog dizajna, fotografije i mode.

Promo
 

Platoi SPENS-a postaće prostori za umetničke prostorne intervencije koje oslikavaju, dopunjuju i naglašavaju monumentalnost ovog modernističkog objekta, pa će tako posetioci moći da pogledaju gigantsku audio-vizuelnu instalaciju od balona poznatog berlinskog dvojca Plastique Fantastique pod nazivom „Dvostruko srce”.

U okviru govornog programa publika će slušati predavanje „Ja i ti i svi koje poznajemo”, jedne od najvećih zvezda ilustracije, miljenice poznatih kompanija kao što su Apple,  The New Yorker, Montreux Jazz – Malike Favre, dok će svetski poznati umetnik, omiljeni kreator u GIPHY-u, Miloš Rajković Šolim otvoriti izložbu gifova „Šolimov (nad)realni svet”.

The New Yorker Malika Favre
 

U okviru ovogodišnjeg Dizajn paviljona, svoje projekte i istraživanja predstaviće Univerzitet primenjenih umetnosti iz Beča „Die Angewandte”, Korak studio, Marina Milanović, dobitnica nagrada Neven i Zlatno pero, kolektiv Hesoyam – Endo, Chenipe, Leaf, Qua, kolektiv Mad flavour, pionir regionalne graffiti scene Rosh Panonsky i mnogi drugi. Pored toga, u Novi Sad stižu i originalna dizajnerska rešenja u domenu dizajn nameštaja, rasvete, predmeta za svakodnevnu upotrebuiz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.  

Malika Favrs Promo/Iris Humm
 

Takođe, kao i prethodnih godina, prisustvovaćemo izložbi na kojoj će biti predstavljeno 100 domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, a koju ovoga puta potpisuju Ivana Radmanovac, Mane Radmanović, Slavimir Stojanović Futro, Jana Oršolić, Irena Gajić, Senka Radović i Kosta Dimitrijević, Ivana Horvat, Nikola Stojadinović i Manuela Pauk i drugi umetnici.

Posetioci će, između ostalog, uživati u PDP konferenciji, mnogobrojnim izložbama, prostornim instalacijama, uličnoj umetnosti, filmskom i muzičkom programu, kao i programu za decu.

Aktuelna imena svetske dizajn scene učestvovaće u govornom programu festivala, dok će mladi kreativci imati priliku da unaprede svoje veštine kroz praktične radionice.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Promo/V. Velikčković
 

Nedelja primenjene umetnosti označava poslednju nedelju ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture koji traje do 7. oktobra.

Više detalja o Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike