Koncert violiniste Hačatura Almazjana u Beogradu: Na sceni ženski orkestar "Almazian Symphony"

21.10.2020

07:47 >> 10:12

0

Nastup će na poseban način obojiti glumica Sloboda Mićalović, sopran Svetlana Aksenova, balerina Tatjana Tatić, a peščanu animaciju izvodiće pobednica t

Koncert violiniste Hačatura Almazjana u Beogradu: Na sceni ženski orkestar "Almazian Symphony"
Copyright Promo / Pauline Fourcade

Koncert “Dvanaest godišnjih doba”, novi projekat violiniste Hačatura Almazjana biće održan 25. oktobra u Kombank dvorani u organizaciji Centra beogradskih festivala.

Virtuoz će sa ženskim orkestrom “Almazian Symphony”, pored već slavnih raskošnih ostvarenja Antonija Vivaldija i Astora Pjacole, srpskoj publici premijerno predstaviti “Nova godišnja doba” savremenog jermenskog kompozitora Vače Šarafjana.

Program koncerta, u režiji Marka Manojlovića će na poseban način obojiti umetnice glumica Sloboda Mićalović, sopran Svetlana Aksenova, solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu – balerina Tatjana Tatić, a peščanu animaciju izvodiće pobednica takmičenja “Ukrajina ima talenat” Ksenija Simonova.

ATAImages / Antonio Ahel

Svaka od njih nastupiće u jednom od godišnjih doba Šarafjana i tako oslikati savremeni izraz ovog kompozitora svetskog renomea. “Prolećna pesma”, “Letnji ples”, “Jesenja arija” i “Zimski mesec”, svaki je stav s posebnom namenom, odnosno interpretativnim saradnikom kao svojevrsnim solistom – pevačem, plesačem, crtačem i naratorom.

Jermenski violinista i producent Hačatur Almazjan je umetnički direktor, vođa i solista popularnog i svestranog ženskog ansambla “Almazian Symphony”, sastavljenog od veoma talentovanih muzičara, koji je osnovao zajedno sa violončelistkinjom Tamarom Savić 2007. godine. Deo su Sony Music Entertainmenta od 2013. godine i svoj prvi album su objavili u saradnji sa Francuskom nacionalnom televizijom.

Na početku svog delovanja pozvani su da otvore prvo izdanje festivala “Kustendorf” na Mokroj Gori. Posle niza uspešnih nastupa sledili su pozivi za nastupe u sedištu UNESKO-a u Parizu, Moskvi, za otvaranje i zatvaranje Filmskog festivala u Briselu, kao i na festivalima Skopsko leto, Sea dance i Ohridsko leto. Vrhunac njihovog puta ka trijumfu je njihovo trostruko gostovanje na Egzit festivalu 2008, 2015. i 2018. Ocenjeni kao uzbudljiv, zabavan i izuzetan ansambl, nastupali su u različitim krajevima sveta u gradovima kao što su Dubai, Hong Kong, Singapur, Atina, Amsterdam, Jerevan, Antverpen… Almazjan je u saradnji sa međunarodnom baletskom zvezdom Sergejom Polunjinom bio specijalni gost otvaranja Egzit festivala 2018. godine.

Promo / Christophe Timmermans

Snimili su sve numere za poslednji film Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, koje je komponovao Stribor Kusturica.

Rođen u umetničkoj porodici, Almazjan je studirao u Jerevanu i Moskvi. Studije je nastavio u Briselu kod Igora Ojstraha, Njujorku kod Miše Kejlina i Parizu kod Eduarda Vulfsona. Pobednik je Muzičkog takmičenja Belgijskog radija i televizije.

Kao solista je nastupao sa nekim od najprestižnijih orkestara i dirigenata. Koncertirao je na brojnim festivalima i sa istaknutim solistima današnjice. Na prošlogodišnjem izdanju Festivala Kustendorf premijerno je predstavio novo delo Đovanija Solime Tarantulae Cadenzas za violinu, violončelo i orkestar zajedno sa svojim proslavljenim rođakom Narekom Hahnazarjanom.

Almazjan je često angažovan kao savetnik i asistent brojnim savremenim kompozitorima koji koriste najnovije tehnologije veštačke inteligencije. Snimio je dva albuma za američku kuću „Sonoris“. Naizmenično svira na dve violine: Đuzepe Galjano iz 1774. godine iz kolekcije Are Simonjana i Gand & Bernardel iz 1886, koja je u vlasništvu porodice Garnije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike