Svečanom ceremonijom zatvoren Festival evropskog filma Palić: Naredni sastanak zakazan za 15. jul 2023. (FOTO)

23.07.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina

Svečanom ceremonijom zatvoren Festival evropskog filma Palić: Naredni sastanak zakazan za 15. jul 2023. (FOTO)
Nagrađeni Palić Film Festivala - Copyright Nagrađeni na Palić film Festivalu 2022. Promo/Damir Vujković

Svečanom ceremonijom dodele nagrade „Aleksandar Lifka“ u kategoriji inostranih stvaralaca, festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i prikazivanjem filmova „Rez“ Mišela Azanavisijusa i „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka, sinoć je na Letnjoj pozornici zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić.

Nagradu „Aleksandar Lifka“ reditelju Mišelu Azanavisijusu uručio je programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je istakao da mu je velika čast da uruči nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji jednom od najvećih autora današnjice.

Mišel Azanavisijus Promo/Damir Vujković
 

Mišel Azanavisijus se na nagradi zahvalio rečima:

- Jako sam dirnut i zahvalan. Ovo je nagrada za celokupno stvaralaštvo i jako mi znači. Zahvaljujem se organizatorima ovog festivala, ne samo zbog nagrade već i zbog toga što su organizovali ovakvu manifestaciju. Hvala i publici koja dolazi da gleda filmove. Ovakva vrsta manifestacija je jako važna za kinematografiju.

Mišel Azanavisijus Promo/Damir Vujković
 

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Budale“ Tomaša Vasilevskog, koji se video izjavom zahvalio festivalu i žiriju na ovoj nagradi.

- Volim vas i već mi nedostajete - rekao je Vasilevski.

Tomaš Vasilevski Promo/Damir Vujković
 

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabrao je ostvarenje „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija.

Posebno priznanje žirija FIPRESCI dodeljeno je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Rimini“ Ulriha Zajdla, a priznanje je primila glumačka ekipa filma - Mihael Thomas, Inge Mau i Tesa Getliher.

Ekipa filma "Rimini" Promo/Damir Vujković
 

- Jako mi je drago i počastvovan sam što sam ovde na Paliću. Ovo je moj treći put da dolazim. Prošle noći sam poslao molbu prema univerzumu i evo, dobio sam nagradu. Ulrih Zajdl takođe šalje svoje pozdrave. Volim Palić i drago mi je što sam ovde - rekao je Mihael Tomas.

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja. U ime ekipe filma, nagradu je primio glavni glumac u filmu Đerđ Turoš, koji se publici obratio rečima:

- Ovo je savršen festival i ljudi su veoma ljubazni. Najveća radost za mene bila je da su i publika i žiri zajedno uživali u filmu. Hvala vam na nagradi i ljubavi koju ste nam pružili.

Đerđ Turoš Promo/Damir Vujković
 

Reditelj Dmitro Suholitki-Sobčuk dobitnik je i nagrade Palićki toranj za najbolju režiju, za film „Pamfir“. U njegovo ime nagradu je primila glumica Jelena Kohlatkina.

Jelena Kohlatkina Promo/Damir Vujković
 

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua. Reditelj nagrađenog ostvarenja zahvalio se pisanom porukom:

„Želim da se zahvalim festivalu što je pomogao da se ovaj film predstavi međunarodnoj publici. Izuzetno mi je drago da je žiri nagradio naše napore. Verujem da će nagrada dovesti publiku na projekcije filmova u bioskopima. Verujem u filmsku priču o običnim ljudima ispričanu sa strašću. „Magnetna rezonanca“ je priča o svetu današnjice“.

Film "Magnetna rezonanca" Promo/Festival evropskog filma Palić
 

Publici se na kraju svečane ceremonije zatvaranja obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog Filma Palić, koji se zahvalio prisutnima na pomoći da festival opstane, te najavio predstojeće festivalsko izdanje:

- Uz vašu pomoć, došli smo do broja 30. Šta će biti i kako će izgledati taj festival, čuće se. Želim da vam zakažem sastanak od 15. do 21. jula 2023. godine na ovom i svim festivalskim mestima. Dobro došli!

Radoslav Zelenović Promo/Damir Vujković
 

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika je mogla da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Promo/FEFP
 

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i mediji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike