Odlivak čuvenog "Mislioca" prodat na aukciji: Milioni za Rodenovo remek-delo (FOTO)

01.07.2022 | 06:45

Skulptura je, prema nekim navodima, u početku predstavljala Dantea, autora "Božanstvene komedije", koji se naginje napred kako bi posmatrao krugove pakla

Copyright Pixabay

Odlivak skulpture "Mislilac" Ogista Rodena, jednog od najpoznatijih umetničkih dela na svetu, prodat je juče za 10,7 miliona evra na aukciji u Parizu.

Aukcijska kuća "Kristis" je ovaj primerak veličine originalnog modela, koji je jedan od izuzetnijih primeraka "Mislioca" među 40 autentičnih, procenila između devet i 14 miliona evra, prenosi Rojters.

Inače, rekord za odlivak tog Rodenovog dela od 15,3 miliona dolara postavljen je na aukciji u Njujorku 2013. godine.

"Mislilac" je, kad ga je Roden stvorio 1880. godine, u originalnoj veličini od oko 70 centimetara najpre dobio naziv "Pesnik" i bio je napravljen kao krunski element "Vrata pakla", još jednog velikog dela francuskog vajara.

Skulptura je, prema nekim navodima, u početku predstavljala Dantea, srednjevekovnog italijanskog pesnika i autora "Božanstvene komedije", koji se naginje napred kako bi posmatrao krugove pakla dok meditira o svom delu.

Pixabay
 

Rojters podseća da je u vreme kada je bio deo veličanstvenih Vrata pakla "Mislilac" pojedinačno izložen 1888. godine i tako postao samostalno delo.

Statua je prvi put uvećana 1904. godine, a monumentalne verzije veličine čoveka poput one izložene u pariskom Rodenovom muzeju, pokazale su se još popularnijim.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug