Imaš li i ti žicu? Međunarodni festival harfe u Kolarčevoj zadužbini

26.10.2020

13:23 >> 14:04

0

Širom sveta slavi se ovaj instrument i njegove varijante kao simbol kreativnosti i mira

Imaš li i ti žicu? Međunarodni festival harfe u Kolarčevoj zadužbini
Copyright Promo / Kolarac

Svetski dan harfe biće obeležen večeras u Kolarčevoj zadužbini u 20 časova svečanim koncertom “Imaš li i ti žicu?” u okviru Međunarodnog festivala harfe, 19. po redu, koji organizuje Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije.

Izvođači su profesionalni muzičari (harfisti, ansambli) i učenici i studenti harfe iz Srbije, a na programu su dela srpskih kompozitora i aranžmani srpske tradicionalne muzike. Publika će čuti svetsku premijeru dela Dragane Jovanović “Sedam malih princeza”, u izvođenju Zoje Đorđević, Marije Đurašević, Isidore Jakovljević, Elene Đurđević, Mine Jakovljević, Dore Franolić i Dunje Ter Haar. Na programu su i splet narodnih pesama “Jedva čekam da nedelja prođe”, “Moj golube” i “Vlaško kolo”, u aranžmanu Branke Krauder, potom “Kosovski splet”, u aranžmanu i pod dirigentskom palicom Jelene Grbić, zatim “Splet srpskih pesama” i “Vranjanski čoček”, kao i „VII rukovet“ Stevana St. Mokranjca…

Širom sveta 20. oktobra slavi se harfa i njene varijante kao simbol kreativnosti i mira, a s obzirom na to da se u istoriji većine zemalja širom sveta mogu naći različiti oblici prototipa rane harfe, ovi instrumenti su duboko povezani sa jedinstvenim identitetom svake kulture.

Harfa je tako svojevrsni simbol jedinstva i sklada koji nas podseća na važnost stvaranja društva bez stereotipa u kome ni muzike ni ljudi nisu ograničeni u samoizražavanju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike