Biković nadahnut nakon odlikovanja: "Velika je čast dobiti priznanje i potvrdu da si deo nečega što je veće od tebe" (FOTO)

29.06.2022

22:16

0

Autor: 24sedam

"Tradicija nije poklanjanje pepelu, već predaja ognja"

Biković nadahnut nakon odlikovanja: "Velika je čast dobiti priznanje i potvrdu da si deo nečega što je veće od tebe" (FOTO)
Tanjug /Strahinja Aćimović

Proslavljeni srpski glumac Miloš Biković juče je povodom Vidovdana odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde, koji mu je u palati Srbija, uručio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Tim povodom Biković se danas oglasio na društvenoj mreži Instagram, i nije krio oduševljenje zbog odlikovanja.

- Vidovdan je praznik pomešanih osećanja. Radosne tuge. Pobedonosne smirenosti. Praznik koji postavlja pitanje čoveku kom carstvu pripada. Zemaljskom ili Nebeskom. Svaki dan je pred nama jedan takav izbor. U svakodnevnom životu čovek bira ono što se isplati ili ono što je ispravno. Nismo svi uvek ispravni. Nije niko. Ali ovaj praznik nas podseća na podvige Kosovskih Junaka ali i na podvige svih onih koji su u tom mitu ali i istorijiskom događaju crpeli nadahnuće i stvarali istoriju Srbije. Karađorđeva zvezda je simbol koji govori da nekada mit može biti istinitiji od činjenica, jer nadahnjuje i daje smisao. Istorijski podvizi su bili ispisani mačem, pre svega mislim da mač kao na simbol i Vidovdana na Kosovu Polju i Karađorđevog podviga. Mač je simbol koji odvaja bitno od nebitnog, raseca nebesko od prolaznog. Ispravno od isplativog. Čini mi se da danas moramo da hodamo po ivici oštrice tog mača, vođeni balansom "mudrosti i hrabrosti". Velika je čast dobiti priznanje i potvrdu da si deo nečega što je veće od tebe. Biti naslednik tradicije. Jer: "Tradicija nije poklanjanje pepelu, već predaja ognja". Čast mi je što sam od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio ovo odlikovanje , napisao je Biković u opisu fotografije na kojoj mu predsednik uručuje prestižno priznanje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

 

Orden Karađorđeve zvezde

Orden Karađorđeve zvezde se dodeljuje ukazom predsednika Republike Srbije, obično povodom Dana državnosti Republike Srbije. Dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima predstavljanja države i njenih građana. Može biti dodeljen fizičkim licima i institucijama. Orden Karađorđeve zvezde ima tri stepena.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi