Izložba „Velikani grafičkog dizajna“ u KC „Grad“: Skroman korak ka očuvanju dela u kulturnom nasleđu Srbije

30.10.2020

09:42 >> 10:02

0

Izložba „Velikani grafičkog dizajna“ u KC „Grad“: Skroman korak ka očuvanju dela u kulturnom nasleđu Srbije
Copyright Promo/KC Grad

Ekskluzivna izložba i promocija knjige “Velikani grafičkog dizajna #1 Saveta i Slobodan Mašić” traje do 31. oktobra u Gradskoj galeriji Kulturnog centra “Grad” i prvo je u nizu izdanje edicije “Velikani grafičkog dizajna”, koja predstavlja skroman korak ka očuvanju dela koja čine značajnu stavku u kulturnom nasleđu Srbije, ali i jugoslovenskog kulturnog prostora.

Knjiga prikazuje deo opusa stvaralaštva grafičkih dizajnera Savete i Slobodana Mašića, kao kritičkih intelektualaca i jednih od ključnih figura jugoslovenske i srpske kulturne scene 20. veka, kroz temeljno i obimno istraživanje i analizu.

Saveta i Slobodan Mašić Promo/KC Grad

Slobodan i Saveta Mašić su arhitekte po obrazovanju, ali su njihovu profesionalnu karijeru, koja je trajala od početka šezdesetih godina prošlog veka do prve dekade ovog veka, obeležili značajni projekti u oblastima grafičkog dizajna i nezavisnog izdavaštva.

– Edicija je pokrenuta sa ciljem da se od zaborava sačuva rad velikih umetnika, grafičkih dizajnera koji su obeležili period od šezdesetih godina 20. veka do danas – kaže Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC “Grad” i izdavač edicije.

Promo/KC Grad

Dodaje da su oni svojim talentom, entuzijazmom i trudom kreirali grafička rešenja koja su obeležila detinjstvo i mladost mnogih od nas.

– Želeli bismo da ovom edicijom omogućimo i budućim generacijama da se bolje upoznaju sa stvaralaštvom velikih umetnika, počev od Slobodana i Savete Mašić – kaže umetnička direktorka KC “Grad”.

Opus grafičkog dizajna studija “Structure”, koji su Mašići 1968. pokrenuli zajedno sa Borom Ćosićem i Dragošem Kalajićem, od samog početka karakteriše izuzetno baratanje svim elementima vizuelne komunikacije. Od modernističkih početaka, minimalističke i racionalne tipografije “internacionalnog” stila, geometrijskih sistema, serijalnosti i korišćenja semantičkih znakova, do veštog poigravanja sa elementima stilova druge polovine prošlog veka, op-arta, pop-arta, postmodernizma…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike