Ivan Karl: Na pozorišnu scenu mogu samo oni bez simptoma

31.10.2020

12:32 >> 17:23

0

Gradski sekretar za kulturu istakao je da su blizu stava da 52. Bemus u postojećim merama, eventualno održi one koncerte koji mogu da se organizuju u najavlje

Ivan Karl: Na pozorišnu scenu mogu samo oni bez simptoma
Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, kazao je da je pre nekoliko dana održao sastanak s direktorima beogradskih pozorišta na kome je ponovio stav da se u slučaju bilo kakve sumnje na kovid-19, sve da su u pitanju i simptomi prehlade ili povišena temperatura, a protagonisti predstave imaju negativan nalaz, predstava ne igra.

On napominje da je ta praksa sprovedena prošlog vikenda kada je sugerisao Zvezdara tetaru da otkaže put na festival u Vranju, jer je jedan od kolega, iako negativan na kovid 19, imao simptome, koji mogu da ostale kolege opravdano zabrinu.

– Neka pozorišta čiji je osnivač Grad Beograd su iz preventivnih razloga već otkazala određene predstave, a neka iz konkretnih gde ima potvrđenih slučajava. Do eventualnih novih instrukcija Republičkog kriznog štaba u pogledu funkcionisanja rada ustanova kulture, koje ćemo detaljno sprovesti, preporuka je da se igra samo ono što može i kada može – kazao je Karl za Tanjug.

Dodao je da je za sva beogradska pozorišta zahvaljujući Kabinetu premijerke omogućeno redovno testiranje na kovid-19 i na scenu i oko scene izlaze samo koleginice i kolege koji imaju negativne nalaze.

– Važno je napomenuti da do sada ni u jednom pozorištu, niti u bioskopu nije bilo zaražavanja publike. Sve mere koje su još ranije ustanovljene se izričito poštuju – kazao je Karl.

Tanjug/Nikola Anđić

Prema njegovim rečima, otkazivanje otvaranja Bemusa 1. novembra je bila jedna od mogućnosti na koju su organizatori računali.

– Marta Argerič ima 79 godina i spada u rizičnu grupu. Velike brojke u Evropi i pojedinim zemljama znatno otežavaju i putovanja. Odluka je da ne bude klasičnog otvaranja niti zamenskog koncerta, i blizu smo stava da 52. Bemus u postojećim merama, u suženom izdanju, eventualno održi one koncerte koji mogu da se organizuju u najavljenim datumima. Svi nastupi koji budu otkazani usled redukovanih putovanja ili izmena mera u pojedinim zemljama, budu održani na proleće sledeće godine pod etiketom 52. Bemus predstavlja – kazao je gradski sekretar.

Dodao je da će Odbor Bemusa i Cebef pratiti razvoj situacije i redovno obaveštavati svoju publiku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike