Jedina Evrovizija u istoriji na kojoj je Jugoslavija imala 0 poena i misterija nestalih snimaka (VIDEO)

12.05.2022

18:30

0

Prvo takmičenje održano je 1956. godine u Luganu, u Švajcarskoj

Jedina Evrovizija u istoriji na kojoj je Jugoslavija imala 0 poena i misterija nestalih snimaka (VIDEO)
profimedia-0021758012 - Copyright Evrovizija/Profimedia

Izbor za Pesmu Evrovizije prvi put je održan 1956. godine. Od tada do danas ovaj muzički festival zadržao je kontinuitet i kao takmičarski televizijski program koji se najduže emituje ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda.

Evrovizija je specifična i po tome što se od prvog organizovanja do danas uvek emitovala na televiziji i snimala. Ipak, snimci dve Evrovizije danas ne postoje!

Evrovizija/Profimedia
 

Prva izgubljena Evrovizija

Prva pesma Evrovizije održana je 1956.  u Luganu u Švajcarskoj. Kako je to bilo vreme kada je tek mali broj Evropljana imao televizor prenosila se uglavnom preko radio-stanica. Ipak, kako je televizijskog signala ipak bilo, festival je sniman i emitovan za one malobrojne koji su imali TV prijemnike.

Ipak, ovaj snimak danas se smatra izgubljenim. Pretpostavlja se da je do toga došlo upravo zato što je Pesma Evrovizije bila primarno snimana za radio.

Audio snimak takmičenja je preživeo. Tek decenijama kasnije pojavio se snimak ponovnog izvođenja pobedničke pesme koje je snimio fotograf Vinčenzo Vikari i ovo je za sada jedina pronađena kopija dela prve Evrovizije.

Druga izgubljena Evrovizija

Izgubljena je i “Evrovizija 9”, odnosno takmičenje održano 1964. godine u Kopenhagenu u Danskoj, iako, istina, iz potpuno drugih razloga.

Bio je to prvi put da je da je takmičenje organizovala jedna nordijska zemlja. Učestvovalo je 16 zemalja, a debitant je bio Portugal.

Evrovizija/Profimedia
 

Po prvi put pobedila je Italija, a takmičenje je poznato i po tome što je Jugoslavija na njemu, prvi i jedini put, imala 0 poena. Predstavnik je bio Sabahudin Kurt sa pesmom “Život je sklopio krug”.

Kako je došlo do toga da se snimak izgubi? Snimak je postojao, ali je stradao u požaru u zgradi danskog emitera tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Nijedan drugi emiter nije snimao ceo program. Jedini „preživeli“ snimci su delovi pojedinih pesma, ponovno izvođenje pobedničke pesme, kao i audio snimak takmičenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike