Slobodna zona predstavlja 69 filmova: Ove naslove ne treba propustiti

04.11.2020

17:34 >> 12:48

0

Od 5. do 10. novembra ostvarenja će biti prikazana u biskopskim salama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali i onlajn

Slobodna zona predstavlja 69 filmova: Ove naslove ne treba propustiti
Copyright Profimedia

Festival “Slobodna zona” počinje 5. novembra dvema projekcijama koncertnog filma “Nick Cave-Idiot Prayer”, a kompletan program sa ukupno 69 filmova predstavili su danas selektori ove smotre.

Do 10. novembra biće prikazno 51 dugometražni i 18 kratkih ostvarenja u biskopskim salama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a kako ističe Rajko Petrović, direktor i selektor festivala, ovogodišnje izdanje će biti realizovano u “hibridnoj formi”, odnosno uživo i onlajn, na platformi www.kinokauč.com.

Smotra će se održavati u više sala ove godine: Kombank Dvorana, DKCB, Art bioskop Kolarac, Jugoslovenska kinoteka, Dom omladine Beograda, a prvi put na festivalu biće emitovani filmovi u bioskopu Fontana na Novom Beogradu, kao i Cine Grand u Rakovici.

Tanjug / Dragan Kujundžić

Programska poglavlja su kao i svake godine podeljena u više celina – “Međunarodna selekcija”, “Regionalna selekcija – Horizonti Balkana”, “selekcija 14+”, “EU – zona promena” i “Ženska linija”, prvi put je uvedena i “Green Zone”, koja se bavi ekologijom i odnosom prema životnoj sredini.

Branka Pavlović, selektorka “Međunarodnog programa”, izdvojila je ostvarenja koja se bave temom komunikacije i socijalne, lične izolacije, kakav je animirani film “Moj najdraži rat”. Norveško-letonska koprodukcija donosi priču o odrastanju devojčice u Letoniji, što je reminiscencija same rediteljke Ilze Burkovske Jakobsen na njeno detinjstvo tokom Hladnog rata u SSSR. Selektorka ističe da je delo urađeno veoma zanimljivom tehnikom gde je 90 odsto animirano, a ostatak je dokumentarna forma.

Osim toga, izdvaja se i dokumentarac “Šlingenzif – vrisak protiv ćutanja”, nemačke montažerke Betine Boler, koja je sada reditelj ovog dela, gde je akcenat na liku i delu filmskog stvaraoca Kristofa Šlingenzifa kao porodičnog čoveka. Iz selekcije “14 +” Pavlović je stavila fokus na “Krvne veze”, za “stariju mladu publiku”, naslov koji se bavi specifičnim odrastanjem devojčice u porodici ogrezloj u težak kriminal.

Program “Ženska linija” donosi “Euforiju postojanja” Reke Sabo koja se dotiče teme teatra, o Evi Fahidi koja sa svojih 90 godina radi plesni performans o svom životu, zasnovan na boravku u logoru Aušvica, kada je imala svega 20 leta.

Selektor Regionalnog programa “Horizonti Balkana” Ivan Bakrač otkrio je da je bilo čak 40 filmova u širem izboru za ovu selekciju, a on je morao da odabare samo osam naslova, što mu je bilo veoma teško, jer je većina filmova izvanredna. Ostvarenja iz ove selekcije dolaze sa značajnih svetskih festivala kao što je “Sandens” (ruski dokumentarac “Akasa – moj dom”), kao i Berlinala (grčki film “Kopač”). Ovde spadaju i dva srpska filma, dokumentarni “U slavu ljubavi” Tamare Drakulić i kratki igrani “Uzidani” Igora Simića.

Ostvarenje rediteljke Drakulić teško je žanrovski odrediti ili definisati, ali može se reći da je negde na liniji “poetskog dokumentarca”, dok je 14-minutno igrano delo Simića – srpska politička scena u sedam kratkih poglavlja, gde glume Nikola Ðuričko, Ana Mandić i Marko Grabež.

“Green Zone” selekcija prvi put uvedena ove godine donosi dokumentarni eko-triler “Šuma”, gde korporacije širom sveta zarađuju milijarde dolara od ilegalne seče. Ovaj film na uzbudljiv način kombinuje istraživačko novinarstvo i međunarodnu špijunažu i otkriva razmere ekološkog kolonijalizma širom sveta. Selekcija izdvaja i španski “Pad kralja”, francuski “Ovo je naša zemlja”, a zanimljiv je i film “Insajder” posvećen zrelom dobu ljudi preko 65 godina.

Kratki filmovi nastali na radionicama dokumentarnog filma ”Dokufest” iz Prizrena biće prikazani u okviru programa “Future is Here”, kao i filmovi autora Pjetra Marčela u okviru programa “U fokusu”, koji će se i javiti online nakon projekcije filmova u subotu.

Selektori izdvajaju nekoliko favorita festivala, najpre igrani film “Nikad, retko, ponekad, uvek” američke rediteljke Elize Hitman, dokumentarni film “Razlog zbog kog skačem je?” koji vodi gledaoce u svet mladih sa autizmom, “Gagarin” kao igrano -dokumentarna priča u duhu prijateljstva dve zemlje Francuske i Rusije, a tu je i filmski portret značajne svetske književnice – “Toni Morison: delovi mene” Timoti Grinfild-Sandersa, nastao iz serije intervjua sa 13 savremenika velike autorke.

U Jugoslovenskoj kinoteci biće održane projekcije filmova online platforme “KinoKauč”, i upravo ona predstavlja značajnu novinu 16. godine festivala.

Karte za festival mogu se naći na blagajnama svih ustanova i bioskopa gde se i prikazuju filmska dela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike